Asad: Likvidácia chemických zbraní bude stáť miliardu dolárov a zaberie rok

NETKY.SK • 19 September 2013, 08:49 • 2 min
Asad: Likvidácia chemických zbraní bude stáť miliardu dolárov a zaberie rok

WASHINGTON - Sýrsky prezident Bašár Asad tvrdí, že zlikvidovanie chemických zbraní v Sýrii v súlade s rusko-americkou dohodou uzavretou minulý víkend v Ženeve bude stáť miliardu dolárov.

slovakia

left justify in out

V rozhovore pre televíziu Fox News Asad uviedol, že jeho vláda je ochotná zbaviť sa svojho arzenálu chemických zbraní, ale podotkol, že celý proces bude trvať asi rok.  "Myslím, že je to technicky veľmi komplikovaná operácia a vyžiada si veľa, veľa peňazí. Niektorí odhadujú, že na sýrske zásoby (treba vynaložiť) asi miliardu (dolárov)," skonštatoval. Na otázku, či by bol ochotný odovzdať chemické zbrane americkej vláde, Asad odpovedal: "Ako som povedal, treba na to veľa peňazí. Najmenej miliardu dolárov. Je to veľmi škodlivé pre životné prostredie. V prípade, že americká administratíva je pripravená zaplatiť túto sumu a vziať zodpovednosť za prevoz toxických látok do Spojených štátov, prečo to neurobí?"

 

Asad znova odmietol, že by jeho vláda niesla zodpovednosť za chemický útok na damaskom predmestí Ghúta z 21. augusta, kvôli ktorému Sýrii reálne hrozila americká reakcia v podobe cielených vojenských úderov. Vyhlásil, že v čase útoku jeho armáda v oblasti postupovala a nemala potrebu použiť rakety s náplňou nervového plynu sarin, ako to tvrdia USA. "Tá story ani nedrží pokope. Nezodpovedá pravde. Takže: nie, my sme to nespravili. Skrátka, v Ghúte sme nepoužili žiadne chemické zbrane," zdôraznil Asad, ktorý rozhovor pre Fox News poskytol v  angličtine.

Inšpektori OSN v pondelok vo svojej dlho očakávanej správe potvrdili použitie sarinu pri útoku v Ghúte, pričom však neuviedli, ktorá zo strán vojenského konfliktu ho do bojov nasadila. Spojené štáty, Británia i Francúzsko sú presvedčené, že za útok je zodpovedná Asadova armáda, kým samotná Sýria a jej spojenec Rusko tvrdia, že šlo o provokáciu povstalcov.  Asad pre Fox News potvrdil, že sýrske vedenie odovzdalo Moskve nové vecné dôkazy o použití chemických zbraní ozbrojenou opozíciou, ako o tom v stredu informoval námestník ministra zahraničných vecí Sergej Riabkov.  

Na margo chemického útoku z 21. augusta povedal, že bol "ohavný" a označil ho za "zločin". Súčasne však upozornil, že nikto nepreveril vierohodnosť videozáznamov či fotografií údajných obetí. "Správu nemožno postaviť na videách," vyhlásil a pripomenul, že internet je plný falošných záberov.  Asad tiež skonštatoval, že opozičné sily, medzi ktorými sú aj extrémistickí džihádisti, sa k sarinu mohli dostať veľmi ľahko. "Volajú ho aj kuchynský plyn. Viete prečo? Lebo si ho hocikto môže vyrobiť aj doma," vysvetlil. Dodal, že okrem toho si treba uvedomiť, že rebelov podporujú cudzie vlády a každá z nich, ak chce, môže takú chemickú látku mať. 

Ruská diplomacia tvrdí, že správa inšpektorov OSN je neúplná a treba ju doplniť po získaní nových faktov a dôkazov. K tomuto názoru sa v rozhovore pre Fox News pridal aj Asad, keď vyhlásil, že je príliš skoro na formulovanie definitívnych záverov o správe OSN. "Pozrieme sa na to. Musíme to prediskutovať skôr, ako sa vyjadríme, či súhlasíme alebo nesúhlasíme. Bolo to len včera večer," vysvetlil Asad. Sýrsky prezident dodal, že nenamieta proti návratu inšpektorov do Sýrie, kam by - podľa správ zo stredy - mali pricestovať v priebehu týždňov.

Na otázku, či má nejaký odkaz pre amerického prezidenta Baracka Obamu, Asad reagoval: "Počúvajte svoj národ. Držte sa jeho zdravého rozumu. To stačí". Agentúra Reuters v tejto súvislosti napísala, že Asad zrejme narážal na nedávne prieskumy verejnej mienky v USA, ktoré jasne ukazujú, že Američania sú proti akémukoľvek úderu USA na Sýriu. Asad v rozhovore obvinil Spojené štáty, že bránia usporiadaniu mierovej konferencie o Sýrii, známej aj ako Ženeva-2, na ktorej by mali spolu rokovať zástupcovia sýrskej vlády a opozície. "My sme podporovali ženevský proces od samého začiatku, keď do Sýrie pricestovali emisári OSN. Prekážky tomu kládli nie Rusko, nie Čína, ale USA," tvrdí Asad. V rozhovore Asad skonštatoval, že v Sýrii nejde o občiansku vojnu, ale o vojnu nového typu, keď jeho jednotky čelia povstalcom, z ktorých 80-90 percent sú "teroristi z al-Káidy". Podľa jeho tvrdenia vládne jednotky v bojoch prišli o asi 15.000 mužov. Ďalšími obeťami sú desaťtisíce radových Sýrčanov, ktorí zahynuli väčšinou pri teroristických útokoch a samovražedných atentátoch, spresnil Asad. 

Pokiaľ ide o Asadovu politickú budúcnosť, v rozhovore pre americkú televíznu stanicu vyhlásil, že sa zatiaľ nerozhodol, či bude kandidovať v najbližších prezidentských voľbách na budúci rok, keď mu vyprší mandát. "Je priskoro hovoriť o tom. Rozhodnem sa pred voľbami," avizoval. Na interview s Asadom sa podieľal bývalý člen americkej Snemovne reprezentantov Dennis Kucinich, liberálny demokrat, ktorý bol kongresmanom počas ôsmich volebných období a ktorý je v súčasnosti jedným z komentátorov Fox News. Partnerom mu bol kolega z televízie, spravodajca Greg Palkot. Kucinich navštívil Asada dvakrát: naposledy v júni roku 2011, keď v Sýrii vypuklo povstanie proti vládnucemu režimu. Sýrske médiá vtedy citovali Kucinichov výrok, že Sýrčania majú Asada veľmi radi; samotný kongresman tvrdil, že jeho slová sýrske médiá zle pochopili.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona