Asad disponuje obrovským množstvom chemických zbraní, izraelská armáda hovorí až niekoľkých tonách

NETKY.SK • 20 Apríl 2017, 07:22 • 2 min
Asad disponuje obrovským množstvom chemických zbraní, izraelská armáda hovorí až niekoľkých tonách

JERUZALEM - Predstavitelia izraelských ozbrojených síl dnes vyhlásili, že sýrsky prezident Bašár Asad má stále do troch ton chemických zbraní.

slovakia

left justify in out

Odhad, založený na informáciách izraelských tajných služieb, oznámili novinárom dva týždne po chemickom útoku v sýrskom meste Chán Šajchún, pri ktorom zahynulo najmenej 90 ľudí. Izrael spolu s väčšinou medzinárodného spoločenstva je presvedčený, že útok podnikli Asadove ozbrojené sily.

 

Vysokopostavený predstaviteľ armády novinárom povedal, že podľa odhadov izraelských tajných služieb má Asad "od jednej do troch ton" chemických zbraní.

 

Tento odhad potvrdili dvaja ďalší predstavitelia izraelských ozbrojených síl. Všetci sa vyjadrili pod podmienkou zachovania anonymity.

Asad odmieta obvinenia, že stojí za útokom zo 4. apríla na mesto Chán Šajchún ovládané povstalcami, ktoré sa nachádza v juhosýrskej provincii Idlib.

 

Spojené štáty a mnoho ďalších krajín označili útok za útok chemickými zbraňami a zo zodpovednosti obvinili sýrsku vládu. Asad v roku 2013 súhlasil s tým, že prizná všetky svoje chemické zbrane a zbaví sa ich pod dohľadom OSN, ale jeho armáda je odvtedy opakovane obviňovaná z ich použitia.

 

Asadova vláda v spomínanom roku priznala približne 1300 ton chemických zbraní vrátane sarinu, nervovoparalytickej látky VX a tiež yperitu. Uvedené zbrane boli v roku 2014 pod dohľadom medzinárodného spoločenstva vyvezené zo Sýrie do zahraničia a zničené.

 

Toto odzbrojenie, ktoré prebehlo počas chaotického konfliktu, bolo vždy predmetom určitých pochybností a existujú dôkazy, že extrémistická organizácia Islamský štát (IS) a ďalšie skupiny získali chemické zbrane. Incident v sýrskom Chán Šajchúne vyšetruje misia Organizácie pre zákaz chemických zbraní (OPCW) a podľa očakávania do dvoch týždňov predloží správu.

 

Turecké a britské testy vzoriek odobratých z Chán Šajchúnu ukázali, že pri útoku bol použitý sarin alebo látka podobná tomuto smrtiacemu nervovoparalytickému toxínu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies