Aš-Šabáb v Somálsku verejne popravil štyroch mužov obvinených zo špionáže

NETKY.SK • 6 Február 2017, 11:20 • 2 min
Aš-Šabáb v Somálsku verejne popravil štyroch mužov obvinených zo špionáže

MOGADIŠO - Islamistická skupina aš-Šabáb verejne popravila v Somálsku štyroch mužov obvinených zo špionáže v prospech miestnej vlády, susednej Kene a Spojených štátov.

slovakia

left justify in out

Poprava sa uskutočnila v nedeľu v okrese Džamame v regióne Dolná Džuba na juhu Somálska. Miestni obyvatelia tvrdili, že mužov sťali.

 

Aš-Šabáb informáciu potvrdil, avšak bez podrobností o spôsobe popravy. "Súd (aš-Šabábu) rozhodol o prípadoch štyroch mužov a v súlade so šaríou boli verejne popravení... Všetci štyria sa priznali, že boli špióni," uviedol pre agentúru Reuters zástupca aš-Šabábu v regióne Džuba Muhammad abú Abdalláh.

 

Somálska republika prakticky prestala existovať ako celistvý štát v roku 1991, keď padol režim diktátora Siada Barrého. Medzinárodné spoločenstvo považuje za jedinú legitímnu vládu federálnu administratívu, ktorá však reálne ovláda len metropolu Mogadišo a niekoľko ďalších okresov. Zvyšok krajiny je pod kontrolou neuznaných úradov, klanov či radikálnych islamistických hnutí.

 

Jedným z nich je hnutie aš-Šabáb, ktoré má tesné kontakty s medzinárodnou teroristickou sieťou al-Káida. Aš-Šabáb vedie boj proti ústrednej vláde v Somálsku a svojimi výpadmi bráni aj humanitárnym operáciám OSN v krajine.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies