Aš-Šabáb: Cudzinci v Keni boli oprávneným terčom útoku

NETKY.SK • 25 September 2013, 19:08 • 2 min
Aš-Šabáb: Cudzinci v Keni boli oprávneným terčom útoku

NAIROBI - Ozbrojená islamská extrémistická skupina aš-Šabáb, ktorá zaútočila na nákupné centrum v Keni, uviedla, že cudzinci boli "oprávneným terčom". Potvrdila tiež, že útočníci oddelili moslimov od ostatných a nechali moslimov odísť. Informovala o tom dnes tlačová agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Skupina aš-Šabáb v dnešnej e-mailovej korešpondencii s AP napísala, že džihádisti "uskutočnili dôkladné preverovanie" osôb v nákupnom centre Westgate, aby neublížili moslimom. Pri útoku vo Westgate v kenskej metropole Nairobi, ktorý militanti začali v sobotu 21. septembra, zahynulo najmenej 18 cudzincov vrátane šiestich Britov, občanov Francúzska, Kanady, Trinidadu, Holandska, Austrálie, Peru, Indie, Ghany, Juhoafrickej republiky a Číny. Útočníci zabíjali mužov, ženy a deti útočnými puškami aj granátmi. Svedkovia uviedli, že ozbrojení muži takisto zhromaždili ľudí a kládli im otázky o islame, na ktoré má vedieť odpovedať každý moslim. Potom moslimom povedali, aby odišli. Súčasný počet obetí stanovili kenské úrady na 67.

Americký minister spravodlivosti Eric Holder dnes podľa agentúry Reuters vyhlásil, že ešte sa neuskutočnilo preverovanie informácie, že na krvavom útoku v nákupnom centre v Nairobi sa zúčastnili aj Američania. Podľa správ niektorých amerických médií bol zrejme medzi militantmi aj malý počet Američanov alebo osôb žijúcich v Spojených štátoch. Holder na tlačovej konferencii netýkajúcej sa útoku v Keni povedal, že predstavitelia USA stále pracujú s kenskými úradmi na prešetrovaní útoku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies