Časť pobrežia zasiahli 11. marca vyše 23-metrové vlny

NETKY.SK • 24 Marec 2011, 13:12 • 2 min
Časť pobrežia zasiahli 11. marca vyše 23-metrové vlny

Časť pobrežia zasiahli 11. marca vyše 23-metrové vlny

slovakia

left justify in out

img

Mohutné zemetrasenie z 11. marca vyvolalo v časti severovýchodného Japonska cunami vo výške až 23,6 metra. Obrovská vlna zasiahla po zemetrasení s magnitúdou 9,0 mesto Ófunato v prefektúre Iwate, informovali dnes japonské úrady.
      Severovýchod krajiny dnes popoludní (miestneho času) zasiahlo ďalšie silnejšie zemetrasenie, ktorého predbežnú magnitúdu stanovili na 6,1, oznámil japonský meteorologický úrad. Epicentrum sa nachádzalo pri pobreží prefektúry Iwate.
      Úrady po najnovších dotrasoch, ku ktorým od hlavného zemetrasenia dochádza takmer denne, nevydali varovanie pred cunami. Bezprostredne sa neobjavili ani správy o prípadných škodách alebo obetiach.
      Japonská polícia predtým oznámila, že počet potvrdených obetí na životoch po zemetrasení a cunami spred 13 dní sa zvýšil na 9737. V poslednej bilancii z dnešného popoludnia eviduje ďalších 16.501 nezvestných.
      V núdzových prístrešiach sa stále nachádza viac než 200.000 ľudí, prevažne v najviac postihnutých prefektúrach Mijagi, Iwate a Fukušima. Niektorí ľudia však aj po návrate domov do oblastí, kde obnovili základné služby, majú nedostatok potravín a ďalších potrieb, preto sa obracajú na evakuačné centrá, informovala televízia NHK.
      Polícia odhaduje, že zemetrasenie a cunami zničili najmenej 18.000 domov, ďalších viac ako 130.000 domov bolo poškodených.
      V regióne dnes opätovne otvorili pre všetku dopravu hlavnú severovýchodnú diaľnicu, ktorá bola doteraz prístupná len pre pohotovostné vozidlá a vozidlá prepravujúce humanitárne zásoby a pracovníkov.

Zdroj: TASR/DPA, AP



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies