Artur Mas požiadal svet o pomoc presvedčiť Španielsko

NETKY.SK • 10 November 2014, 17:02 • 2 min
Artur Mas požiadal svet o pomoc presvedčiť Španielsko

BARCELONA - Predseda vlády španielskeho regiónu Katalánsko Artur Mas vyzval svet na pomoc v záujme získania súhlasu od vlády v Madride na usporiadanie riadneho referenda o nezávislosti autonómneho územia od zvyšku krajiny.

slovakia

left justify in out

Mas po nedeľňajšom symbolickom hlasovaní skonštatoval, že Katalánci majú nárok na "zákonné a záväzné referendum" a to je podľa jeho slov "to, čo sa pokúsime urobiť". Ako však podotkol, "potrebujeme pomoc sveta, aby presvedčil španielske úrady, že Katalánsko si zaslúži referendum o rozhodnutí sa o svojej budúcnosti". V tomto záujme chce Barcelona státisíce podpisov zozbieraných počas nedeľňajšieho hlasovania poslať OSN a Európskej komisii.

 

Nedeľňajšie symbolické referendum o nezávislosti Katalánska využili vyše dva milióny z takmer 5,5 milióna voličov, z ktorých takmer 90 percent hlasovalo v prospech odtrhnutia od zvyšku krajiny. Oficiálne referendum ako aj takzvané poradné hlasovanie plánované v danom termíne zakázal španielsky ústavný súd, zatiaľ čo centrálna vláda varovala Barcelonu pred financovaním iniciatívy z verejných prostriedkov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies