Arteterapia pomáha zlepšovať pamäť, pozornosť či motoriku

NETKY.SK • 5 Marec 2023, 09:00 • 2 min
Arteterapia pomáha zlepšovať pamäť, pozornosť či motoriku

BRATISLAVA - Arteterapia pomáha zlepšovať pamäť, pozornosť či motoriku. Na liečebné ciele využíva formy a prostriedky výtvarného umenia. Užitočná je tiež pre seniorov. Upozornila na to arteterapeutka Monika Piliarová z centra duševného zdravia Facilitas.

slovakia

left justify in out

"Arteterapia so seniormi má svoje špecifiká, okrem samotnej činnosti, ku ktorej je senior aktivovaný, poskytuje aj priestor na sebavyjadrenie, ponúka možnosť kognitívnej stimulácie, podporuje socializáciu seniorov pri práci v skupine, pomáha precvičovať motoriku," skonštatovala. Cieľom je podľa psychologičky Jany Janičovej z Agapé Senior Parku najmä zlepšenie kvality života seniorov v zariadení.

 

"Niekedy býva náročnejšie vzbudiť u seniorov záujem, základom našej výbavy musí byť teda empatia, ale aj dávka trpezlivosti, kreativity a humoru. Vhodne zvolená intervencia môže pozitívne ovplyvniť ťažkosti seniorov s miernym kognitívnym deficitom, prispieť k spomaleniu postupu ochorenia aj podporiť sebestačnosť," povedala.

 

Arteterapia pomáha podľa jej zakladateľky na Slovensku Jaroslavy Šickovej-Fabrici seniorom aktivizovať vitalitu, flexibilitu a stimulovať kreativitu. Vysvetlila, že užitočná je pri cvičení krátkodobej pamäti, posilnení vedomia vlastnej hodnoty, ale slúži aj ako pomôcka rehabilitácie jemnej motoriky. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies