Art Film Fest uviedol Prvý slovenský horor, divákov rozosmial

NETKY.SK • 25 Jún 2014, 09:37 • 2 min
Art Film Fest uviedol Prvý slovenský horor, divákov rozosmial

TRENČIANSKE TEPLICE - Prvý slovenský horor nie je prvý a nie je to ani horor. Podľa Róberta Slováka, režiséra, scenáristu a producenta filmu, je však veľmi slovenský. V rámci sekcie Slovenská sezóna si ho v utorňajšej premiére mali možnosť pozrieť aj návštevníci Art Film Festu.

slovakia

left justify in out

„Nemám rád nedokončené veci,“ uviedol po premietaní úspešný reklamný tvorca, ktorý sa pred niekoľkými rokmi rozhodol nakrútiť horor Fabrika smrti. Oslovil Táňu Pauhofovú, Pyca, Rytmusa i Mariána Čekovského a v roku 2009 padla prvá klapka. Režisér a debutujúci producent veril, že hviezdne mená pritiahnu davy sponzorov a prvé scény zasa potenciálnych koproducentov, no nestalo sa. Po prvých záberoch sa financie minuli a snímka Fabrika smrti, ktorá mala byť prvým hororom v slovenskej kinematografii, nikdy nevznikla. 

 

„Prišlo do toho veľa vecí, emócie, napäté vzťahy, moje osobné a zdravotné problémy, veľa zlého, ale v prvom rade - nie som taký dobrý producent, ako som si o sebe myslel. Nie je sranda urobiť celovečerák, najmä ak to chcete urobiť naozaj kvalitne. Peniaze, ktoré sme mali, a za ktoré by možno niekto natočil aj celý film, sme minuli po pár dňoch nakrúcania a ďalšie som nezohnal,“ priznal režisér na svojom blogu. Aj napriek prvotnému neúspechu sa rozhodol zo situácie vyťažiť čo najviac, a tak vznikol film o tom, ako sa režisérovi nepodarilo nakrútiť prvý slovenský horor. Krvavé scény v ňom vystriedala dávka humoru. 

 

„Tento film nie je horor. Prepísal som reálne zážitky, tie naozaj zlé vynechal, tie vtipné dopísal. Je to viac komédia ako horor. Alebo taký paradokument. Hraný, keďže sa to celé prakticky nakrútilo nanovo. V niektorých momentoch však divák netuší, či sa pozerá na skutočné situácie, alebo je to celé zahrané,“ uviedol Slovák, ktorý si vo filme zahral sám seba - neúspešného producenta. Dávku humoru do filmu vniesol aj herec Ludwig Bagin, mihne sa v ňom i Lucia Siposová či „najznámejší spievajúci kaderník“ Martin Kittner. 

 

Inšpiráciu na nakrútenie filmu o tom, ako nevznikla Fabrika smrti, mu vnukla spomienka na festival v Karlových Varoch spred desiatich rokov: „Videl som tam film o filme, ktorý sa nikdy nenakrútil a výborne som sa bavil. Mladí filmári nakrúcali snahu starého montypythonovca Terryho Gilliama vyprodukovať film o Don Quixotovi. Pôvodný film nevznikol, ale film o tom neexistujúcom filme bodoval na festivaloch.“ 

 

Keďže medzičasom na Slovensku vznikli horory ako Zlo (2012) či Spiknutie (2012), režisér a producent sa rozhodol uzurpovať si prvenstvo aspoň názvom, a tak svoj humorný paradokument pomenoval Prvý slovenský horor. „Je to film o tom, že aj z nevýhody sa dá urobiť výhoda. Ak máte trocha nadhľadu a neberiete sa vážne, dokážete sa aj na neúspech pozrieť z úplne iného uhla. Vyžmýkať z neho čo najviac pozitívneho. Trochu ako Don Quixote som bojoval s veternými mlynmi. Je to však úprimný a otvorený film o tom, ako rôzne sa dá čeliť nevôli osudu. Ak naozaj chcete. Ja som chcel,“ dodal Slovák, ktorý nakoniec úspešne uzavrel neúspešnú kapitolu kariéry.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona