Art Film Fest prinesie do Košíc týždeň francúzskeho filmu Créme de la Créme

NETKY.SK • 15 Marec 2017, 15:49 • 2 min
Art Film Fest prinesie do Košíc týždeň francúzskeho filmu Créme de la Créme

KOŠICE - V Košiciach sa začína vo štvrtok (16.3.) Týždeň francúzskeho filmu Créme de la Créme, ktorý potrvá do stredy 22. marca. Prehliadku súčasného francúzskeho filmu pripravuje Francúzsky inštitút po štvrtý raz v spolupráci s Film Europe Media Company a Art Film Festom.

slovakia

left justify in out

"Francúzsky film je pre Francúzsko, Európu a svet ako Eiffelova veža. Asi by sme nehladovali, keby sme ju nemali. Ale vieme si predstaviť, že by sme ju nemali? Créme de la Créme je už štvrtý rok dobrou vzorkou francúzskej kinematografie. Už tradične ide o 'bouquet' súťažných a ocenených filmov z áčkových festivalov," hovorí Ivan Hronec z CEO Film Europe Media Company.

 

Z celoslovenskej prehliadky Košičania uvidia filmy zo sekcie Créme de la Créme PREMIÉRY, kam dramaturgovia zaradili sedem filmov. Prvým z nich je film 150 miligramov (La fille de Brest, r. Emmanuelle Bercot, 2016) podľa skutočnej kauzy, v ktorej pneumologička odhalila nebezpečné účinky lieku a bojuje s významnou farmaceutickou firmou.

 

 

Ďalej to bude povojnový príbeh mníšok z benediktínskeho kláštora v Poľsku, ktoré otehotneli po znásilnení vojakmi víťaznej Červenej armády Agnus dei (Les innocentes, r. Anne Fontaine, 2016), dráma Mať sedemnásť (Quand on a 17 ans, r. André Techiné, 2016) o dvojici sedemnásťročných chlapcov, ktorých vzťah sa začína školskou šikanou, ale postupne sa vyvíja v krehké puto a sociálna detektívka bratov Dardennovcov Neznáme dievča (La fille inconnue, 2016) s Adéle Haenel, stvárňujúcou lekárku, ktorá odmietne po ambulantných hodinách ošetriť pacientku, ale keď neznáme dievča nájdu na druhý deň mŕtve, začne pátrať po jej vrahovi.

 

"Diváci budú môcť vidieť i provokatívnu aktuálnu snímku režiséra Bertranda Bonella Nocturama (Nocturama, 2016) o skupine mladých teroristov, ktorí vykonávajú svoju misiu v nočnom Paríži, ale i šokujúci, meditatívny a detailný obraz tvorivej i osobnej krízy Stáť pevne (Rester vertical, r. Alain Guiraudie, 2016) a film ocenený Strieborným medveďom na minuloročnom Berlinále s Isabelle Huppert v hlavnej úlohe Začať odznova (L'avenir, r. Mia Hansen-L¸ve, 2016) o vysokoškolskej učiteľke filozofie Nathalie, ktorú jedného dňa opustí dlhoročný partner. Tento film otvorí tohtoročnú filmovú prehliadku Créme de la Créme," priblížil Hronec.

 

Sekcia Doku-France ponúkne tri dokumenty. Dva z nich rozprávajú príbeh riaditeľa múzea v paláci Louvre počas okupácie Paríža v období druhej svetovej vojny. Prvým z nich je Sokurovova Frankofónia (Francofonia, 2015), druhým Muž, ktorý zachránil Louvre (Illustre et inconnu. Comment Jacques Jaujard a sauve le Louvre, r. Jean-Pierre Devillers & Pierre Pochart, 2014). Tretí dokument má názov Les habitants (Francúzsko, 2016) a je z dielne slávneho dokumentaristu Raymonda Depardona, ktorý cestuje v maringotke naprieč Francúzskom, načúva ľuďom a mapuje súčasnú náladu.

 

Filmy si diváci budú môcť pozrieť v Kasárňach Kulturparku a v kine Úsmev v Košiciach.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies