Arsenal sa pokúsi o malý zázrak, Malaga o historický úspech

NETKY.SK • 12 Marec 2013, 12:58 • 2 min
Arsenal sa pokúsi o malý zázrak, Malaga o historický úspech

LONDÝN - Futbalisti Arsenalu Londýn sa v stredajšom odvetnom zápase osemfinále Ligy majstrom 2012/2013 proti Bayernu Mníchov pokúsia o malý zázrak, pretože pred tromi týždňami prehrali doma 1:3. V ďalšom stretnutí sa očakáva tesnejší súboj, portugalský šampión FC Porto si do španielskej Malagy priniesol jednogólové domáce víťazstvo.

slovakia

left justify in out

Vzhľadom na aktuálnu formu Bayernu, ktorý smeruje po tretí raz za posledné štyri sezóny do štvrťfinále LM, nečaká na Arsenal ľahká úloha. V jeho neprospech hovorí aj štatistika. Len dvakrát vo vyraďovacej fáze LM sa podarilo postúpiť mužstvu, ktoré úvodný domáci duel prehralo. Ajaxu Amsterdam to dokázal na úkor Panathinaikosu Atény v sezóne 1995/1996 a Inter Miláno "vytrestal" v osemfinálovej odvete Bayern v ročníku 2010/2011. "Bavori" vtedy vyhrali v Miláne 1:0 a doma prehrali 2:3.

Tentoraz potrebuje Arsenal nielen vyhrať, ale skórovať minimálne trikrát. "Čaká nás veľmi náročný duel v horúcej atmosfére, o tom niet pochýb," cituje agentúra Reuters trénera Arsenalu Arsene Wengera. "Psychicky sme pripravení, nie sme rezignovaní. Robíme všetko preto, aby si naši chlapci nemysleli, že sa nedá postúpiť ďalej. V Mníchove nastúpime s tým, že máme ešte stále šancu kvalifikovať sa do štvrťfinále, len tomu musí každý veriť."  

Arsenal sa musí zaobísť bez dlhodobo zraneného obrancu Bacary Sagnu, špeciálnu príchuť súboja proti krajanom bude mať duel pre Pera Mertesackera a bývalého hráča Bayernu Lukasa Podolského. "Musíme sa správať na ihrisku ako tím, ktorý chce niečo dokázať. To bude našou úlohou v taktickej príprave. Akú taktiku zvolíme? Ešte sme sa nerozhodli. Bude to však ambiciózny plán. Arsenal už urobil v Lige majstrov niekoľko pozoruhodných výsledkov, na ktoré sme hrdí. Sme presvedčení, že to potvrdíme aj v Mníchove," dodal Wenger. "Šanca, ktorú máme, je malá, ale môžeme z nemožného spraviť možné. Musíme sa aspoň pokúsiť to dosiahnuť." 

Bayern cez víkend zdolal v bundeslige Fortunu Düsseldorf 3:2 a na čele súťaže už má náskok 20 bodov pred Borussiou Dortmund.  "Momentálne funguje všetko perfektne," hlásil brankár Bayernu Manuel Neuer. "V zápase s Düsseldorfom sme dokázali dvakrát vyrovnať a napokon sme ho aj vyhrali. To hovorí o našom tímovom duchu a túžbe vyhrať každý duel."  Bayern je v optimistickej nálade napriek trom vynúteným absenciám. Francúzsky krídelník Franck Ribery je zranený. Mimo hru je aj stredopoliar Bastian Schweinsteiger a obranca Jerome Boateng má dištanc. Namiesto Riberyho je pripravený do hry naskočiť Holanďan Arjen Robben, Belgičan Daniel van Buyten by mal nahradiť stopéra Boatenga a Brazílčan Luiz Gustavo je pripravený zastúpiť Schweinsteigera.

Podstatne vyrovnanejšie šance na postup majú vzhľadom na výsledok prvého zápasu futbalisti Malagy a Porta, lenže tím z pobrežia Costa del Sol musí najskôr zmazať jednogólové manko. "My hráme doma, pred našimi fanúšikmi a to hovorí za všetko," povedal stredopoliar Malagy Duda, ktorý sa narodil v Porte. "Hráči, realizačný tím a všetci ostatní si uvedomujú, že to je najdôležitejší zápas v histórii Malagy."  

Ešte pred piatimi rokmi hrala Malaga v druhej španielskej lige, ale po postupe v roku 2008 prevzal klub katarský Šejk Abdullah Al Thani. V minulej sezóne už patrila Malaga k najlepším štyrom tímom v Primera División. V sobotňajšej ligovej generálke Malaga remizovala vo Valladolide 1:1. Tréner Manuel Pellegrini má k dispozícii už takmer celý káder, hrať môžu po zraneniach aj Baptista, Eliseu a Francisco Portillo.

Napriek vzostupnej výkonnosti futbalistov Malagy, skúsenosti z pohárových súťaží hovoria v prospech Porta. Draci zvíťazili v ligovej generálke 2:0 nad Estorilom a do Malagy cestujú s jednoznačným cieľom potvrdiť postup. "My všetci v tíme máme ambície vyhrať Ligu majstrov. Akékoľvek mužstvo v tejto fáze súťaže má túžbu dostať sa čo naďalej, ale zatiaľ nemyslíme do budúcnosti, ale na najbližší súboj s Malagou," povedal pre portál UEFA.com tvorca hry Porta Joao Moutinho.

odvety osemfinále LM 2012/2013, streda 13. marca (20.45 h):
Bayern Mníchov - Arsenal Londýn 
/prvý zápas: 3:1, rozhoduje: Pavel Kralovec (ČR)/
pravdepodobné zostavy:
Bayern: Neuer - Lahm, Van Buyten, Dante, Alaba - Javier Martinez, Luiz Gustavo - Müller, Kroos, Robben - Mandžukič
Arsenal: Szczesny - Jenkinson, Mertesacker, Vermaelen, Diaby - Walcott, Arteta, Cazorla, Wilshere - Podolski, Giroud  

FC Malaga - FC Porto 
/prvý zápas: 0:1, rozhoduje Nicola Rizzoli (Tal.)/
pravdepodobné zostavy:
Malaga: Caballero - Sergio Sanchez, Demichelis, Weligton, Antunes - Toulalan, Iturra - Joaquin, Piazon, Isco - Santa Cruz
Porto: Helton - Danilo, Otamendi, Mangala, Sandro - Moutinho, Fernando, Lucho Gonzalez, Izmailov, Rodriguez - Jackson Martinez



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies