Aromaterapia

NETKY.SK • 25 Marec 2014, 11:00 • 2 min
Aromaterapia

BRATISLAVA – Vône, pachy, odéry, to všetko nás obklopuje na každom kroku. Niektoré sú nám veľmi príjemné, z niektorých je nám na nič. Sú ale aj vône, pri ktorých sa dokážeme uvoľniť a ktoré majú dokonca aj liečebné účinky.

slovakia

left justify in out

Aromaterapia sa zaraďuje medzi alternatívnu medicínu starú tisíce rokov. Arómu, čiže vôňu vnímame čuchom a práve príjemná vôňa dokáže mať na našu psychiku aj telesné zdravie blahodárny vplyv. Táto forma terapie uvoľňuje myseľ a svalové napätie, pomáha pri strese, depresii, bolesti a dokáže navodiť aj tú správnu erotickú náladu.

 

Základom aromaterapie sú éterické oleje – silice, ktoré sa získavajú z rastlín. Sú rozpustné iba v tukoch alebo v alkohole. Silice sú dezinfekčné, podporujú chuť k jedlu, pôsobia proti plynatosti a uvoľňujú svalové kŕče.

Aromaterapiu je možné vyskúšať niekoľkými spôsobmi.

Medzi najčastejšie a najpríjemnejšie patrí aromamasáž. Pri nej sa éterický olej pridáva do rastlinného oleja, najčastejšie do slnečnicového, olivového, sezamového alebo mandľového. Samotnou silicou sa nemasírujte. Je silná a mohla by podráždiť pokožku. Aróma olej si môžete namiešať samy doma alebo si ho zakúpiť už pripravený. Masíruje sa celé telo, tvár aj hlava. Pri erotickej masáži aj intímne partie. Aromamasáž je vhodná aj pre tehotné ženy, ale je potrebná dať veľký pozor na výber vône. Radšej sa v tehotenstve poraďte s lekárom.

 

Ďalšia možnosť je inhalácia. Najčastejšie sa prevádza pomocou aromalampy. Dnes ju už kúpite všade a na výber máte množstvo druhov, takže vám môžu krásne doladiť aj váš interiér. Do nádobky lampičky nalejte čistú vodu a pridajte pár kvapiek koncentrovanej silice, stačia tri kvapky. Radšej si ale vždy prečítajte príbalový letáčik. Zapáľte sviečku pod aromalampičkou a o chvíľu už vstrebávajte kúzlo aromaterapie. Inhalovať môžete aj pomocou kapesníka, na ktorý si nakvapkáte niekoľko kvapiek silice a čucháte. Tento spôsob ocenia ženy pri pôrode, teda pri pôrodných bolestiach, vôňa telo uvoľní a pomôže aj od bolesti. Vždy je potrebné poradiť sa, aká vôňa je pre tehotné ženy vhodná.

 

Aromaterapiu si môžete dopriať aj vo vani. Napustite teplú vodu a nakvapkajte do nej pár kvapiek silice. Zapáľte si sviečky, pustite príjemnú hudbu a doprajte si pol hodinky kľudu a relaxácie.

 

Pri výbere éterického oleja dbajte na kvalitu. Olejček vždy starostlivo zatvorte, aby sa zbytočne nevyparovala aróma a dajte ho mimo dosahu detí na bezpečné, najlepšie tmavé miesto. Vždy si prečítajte príbalový leták a venujte pozornosť tomu, na čo je silica vhodná. Niektoré sú určené iba do aromalampičiek. Ak chcete liečiť pomocou aromaterapie nejaký zdravotný problém, neváhajte a poraďte sa s odborným aromaterapeutom. Medzi najobľúbenejšie vône patrí levanduľa, ruža, borovica, fenikel a mnoho iných.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona