Arnold Schwarzenegger by chcel vrátiť čas, aby zastavil používanie fosílnych palív

NETKY.SK • 4 December 2018, 06:48 • 2 min
Arnold Schwarzenegger by chcel vrátiť čas, aby zastavil používanie fosílnych palív

KATOVICE - Bývalý guvernér Kalifornie a slávny americký herec rakúskeho pôvodu Arnold Schwarzenegger by sa chcel vrátiť do minulosti, podobne ako v jeho najznámejšom filme, akčnom trháku Terminátor (1984), a zastaviť hneď v zárodku používanie fosílnych palív.

slovakia

left justify in out

Schwarzemegger, ktorý je v posledných rokoch známy aj ako propagátor ochrany životného prostredia, to vyhlásil na dvojtýždňovej konferencii o klimatických zmenách, ktorá sa v pondelok začala v poľských Katoviciach.

"Ak by sme sa nikdy nevybrali týmto smerom, a namiesto toho by sme využívali iné technológie, boli by sme na tom oveľa lepšie. Najväčšie zlo sú fosílne palivá - uhlie, benzín, zemný plyn," povedal herec a expolitik na konferencii.

 

img

Arnold Schwarzenegger

Zdroj: SITA

Na úvodnej tlačovke pri príležitosti otvorenia konferencie v pondelok vystúpil aj poľský prezident Andrzej Duda, ktorý hneď na úvod torpédoval jeden z hlavných zamýšľaných cieľov summitu a vyhlásil, že Poľsko sa nehodlá vzdať uhlia. Táto surovina je podľa Dudu pre Poľsko jednoznačne najvýznamnejším energetickým zdrojom a krajina ho má dostatok ešte na ďalších dvesto rokov.

 

img

Poľský prezident Andrzej Duda

Zdroj: SITA

"Nemáme dnes v pláne úplne sa vzdať uhlia," vyhlásil Duda. Jedným z cieľov konferencie je pritom práve hľadanie možností, ako zbaviť krajiny závislosti od fosílnych palív vrátane uhlia. Pre Poľsko je však táto surovina podľa Dudu "strategickým fosílnym palivom", ktoré krajine zaisťuje energetickú bezpečnosť. "Bolo by veľmi ťažké nevyužívať ju," vyjadril sa Duda o surovine, ktorá pokrýva poľský energetický trh až z 80 percent.

Summit v Katoviciach otvoril na pondelňajšej tlačovej konferencii generálny tajomník Organizácie Spojených národov António Guterres, ktorý pripomenul, že od vzniku parížskej klimatickej dohody pred troma rokmi sú stav a vyhliadky svetovej klímy ešte horšie, ako sa vtedy myslelo. Naproti tomu snaha bojovať proti tomu podľa neho odvtedy upadla.

Na konferencii v pondelok vystúpil aj slávny britský dokumentarista a prírodovedec David Attenborough. "Práve teraz čelíme ľudstvom vyvolanej pohrome globálnych rozmerov, nášmu najväčšiemu ohrozeniu za posledných niekoľko tisíc rokov. Ak nezačneme konať, čaká nás pád našej civilizácie a vyhynutie väčšiny prírodného bohatstva," varoval.

 


Dvojtýždňový klimatický summit COP24 potrvá do 14. decembra. Jeho cieľom je vytvorenie pravidiel pre plnenie záväzkov vyplývajúcich z parížskej klimatickej dohody z roku 2015. Tá predpokladá zníženie emisií skleníkových plynov a udržanie globálneho otepľovania pod dvoma stupňami Celzia v porovnaní s predindustriálnym obdobím.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona