Armstrongov manažér: Sme obetnými baránkami celej generácie

NETKY.SK • 22 Apríl 2014, 10:51 • 2 min
Armstrongov manažér: Sme obetnými baránkami celej generácie

NEW YORK - Bývalý manažér, lekár a tréner zdiskreditovaného amerického cyklistu Lancea Armstronga z tímu US Postal Service dostali dlhoročný zákaz aktívnej činnosti pre účasť na dopingovom škandále. V utorok o tom informovala Antidopingová agentúra USA (USADA).

slovakia

left justify in out

Niekdajší Armstrongov manažér Johan Bruyneel dostal stop na 10 rokov, zatiaľ čo lekár Pedro Celaya a tréner Jose "Pepe" Marti nemôžu pôsobiť v súťažnej cyklistike osem rokov. Rozhodol o tom Arbitrážny športový súd pre Severnú Ameriku. Všetci traja pracovali pre US Postal Service a odvolali sa na arbitrážny súd, keď obvinenia proti ním zvýšili v roku 2012. Armstrongovi v rovnakom roku udelili doživotný zákaz športovej činnosti a odobrali mu všetkých sedem titulov z Tour de France.
      

Armstrong sa oficiálne priznal k dopingu až v januári minulého roku, keď potvrdil už odhalený podvod v televíznej talk-show Oprah Winfreyovej. "Dôkazy hovoria jednoznačne, že pán Bruyneel bol na vrchole konšpirácie ohľadne páchania rozsiahlej dopingovej činnosti v tímoch US Postal Service a Discovery Channel po dlhé roky a na mnohých pretekároch," uvádza sa vo vyhlásení. "Podobne aj lekár Celaya a pán Marti boli súčasťou toho celého alebo sa aspoň nechali využívať ako nástroje tohto sprisahania."
      

Dvaja ďalší lekári, ktorí mali napojenie na cyklistickú stajňu, Španiel Luis Garcia del Moral a Talian Michele Ferrari, dostali v júli 2012 od USADA doživotný zákaz činnosti v profesionálnom športe. Belgičan Bruyneel, ktorého označovali za pravú ruku Armstronga, je bývalým profesionálnym cyklistom a stál pri všetkých triumfoch amerického cyklistu na Tour de France v rokoch 1999 - 2005. Bruyneel dosiahol úspech aj s Astanou v sezóne 2008/2009, potom pôsobil ešte v tíme RadioShack, kde však rezignoval po prepuknutí škandálu s Armstrongom.
      

"Netvrdím, že neexistujú určité časti mojej kariéry, ktoré si želám, aby boli odlišné. Nehádam sa ani o tom, že doping bol v tom období súčasťou pelotónu na dlhší čas," povedal pre agentúru Reuters 49-ročný Bruyneel. "Žiaľ, veľmi malá skupina a minorita sa stala obetnými baránkami pre celú generáciu cyklistov. Celkom určite je niečo zlé v systéme, ktorý dovolí potrestať len šesť osôb ako odplatu za hriechy celej éry." 
      

Bruyneel, ktorý v decembri v Londýne na pojednávaní nepredložil žiaden dôkaz, uviedol, že ohľadne sporu s jurisdikciou USADA sa zrejme ešte odvolá na Arbitrážny športový súd (CAS) vo švajčiarskom Lausanne. Pedro Celaya bol tímovým lekárom US Postal Service v rokoch 1997 - 1999, potom ho nahradil španielsky krajan Del Moral. Do stajne sa vrátil v roku 2004. Španiela Martiho obvinili z dodávania zakázaných substancií vrátane EPO, testosterónu, ľudského rastového hormónu a kortizónu. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies