Armstrong sa stretol so svojím katom Tygartom

NETKY.SK • 19 Marec 2015, 11:04 • 2 min
Armstrong sa stretol so svojím katom Tygartom

AUSTIN - Bývalý cyklista Lance Armstrong sa minulý týždeň stretol so šéfom Antidopingovej agentúry USA (USADA) Travisom Tygartom.

slovakia

left justify in out

Pravdepodobne ide o súčasť Američanovej snahy dosiahnuť skrátenie doživotného trestu za rozsiahle podvody so zakázanými látkami a metódami. Podľa nemenovaného zdroja debata trvala šesť hodín. Schôdzka mala zostať utajená. Ako prvý o nej informoval denník New York Times.


Armstrong s Tygartom hovoril prvý raz od roku 2012, keď USADA vzniesla obvinenia proti Texasanovi a potrestala ho doživotným zastavením akejkoľvej súťažnej činnosti a anulovaním všetkých výsledkov vrátane siedmich prvenstiev z Tour de France. V januári 2013 sa Armstrong verejne priznal.
Tygart viackrát vyhlásil, že zmena trestu prichádza do úvahy iba v prípade zásadnej spolupráce pri odhaľovaní dopingového podvodu. Zatiaľ však nie je jasné, aké informácie mohol Armstrong poskytnúť, nakoľko má zviazané ruky viacerými žalobami vrátane spoločnej, ktorú na neho podali bývalý tímový kolega Floyd Landis a federálna vláda USA za spreneveru finančnej podpory od štátnej firmy US Postal Service.


Armstrong nedávno spolupracoval na vyšetrovaní Nezávislej reformnej komisie svetovej cyklistiky (CIRC) o dopingovej minulosti odvetvia. Tygarta po zverejnení správy zaujal spôsob, ako Medzinárodná cyklistická únia (UCI) v roku 2005 zamietla pod koberec zistenie, že Armstrongove odbery z Tour de France 1999 boli pozitívne na erytropoetín. Tygart chce podrobne vyšetriť, akú úlohu v prípade zohral Emile Vrijman. Holanďana v spomenutej sezóne poverila UCI vyšetrovaním, ktorého cieľom však nebolo odhaliť pravdu, ale nájsť chyby na procedúre francúzskeho antidopingového laboratória. Vrijman vtedy konštatoval, že pri zaobchádzaní so vzorkami Američanovho moču nastali chyby, ktoré zásadným spôsobom ovplyvnili dôveryhodnosť výsledkov. Zo správy CIRC vyplynulo, že vyšetrovanie sa nieslo v duchu ochrany záujmov UCI aj samotného Armstronga.


Správa CIRC sa vyhla tomu, aby odporučila skrátiť Armstrongov trest. Iba upozornila na nápadný rozdiel medzi jeho doživotím a sankciami pre radových dopingových hriešnikov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies