Arménsky prezident je pripravený na normalizáciu vzťahov s Tureckom

NETKY.SK • 23 Apríl 2015, 15:47 • 2 min
Arménsky prezident je pripravený na normalizáciu vzťahov s Tureckom

JEREVAN - Arménsky prezident Serž Sargsjan v stredu vyhlásil, že je pripravený opätovne začať s normalizáciu vzťahov s Tureckom.

slovakia

left justify in out

Učinil tak dva mesiace po tom, čo oznámil ustúpenie od mierovej dohody, ktorú vlády oboch krajín podpísali v októbri 2009. Turecko vtedy obvinil z nedostatku politickej vôle pri riešení storočného nepriateľstva oboch krajín.

 

Sargsjan včera povedal, že na začatie obnovenia mierového procesu s Tureckom nekladie krajine žiadne podmienky, dokonca ani to, aby masakru Arménov zo strany osmanských Turkov počas prvej svetovej vojny uznalo za genocídu, čo je termín, ktorý je jadrom sporov oboch krajín. "Koniec koncov, mali by sme s Tureckom nadviazať normálne vzťahy a ich nadviazanie by malo byť bez akýchkoľvek podmienok," uviedol Sargsjan. 

 

Arméni si v piatok pripomenú 100. výročie začiatku masového zabíjania zo strany osmanských Turkov počas prvej svetovej vojny. Osmanská ríša, ktorá je predchodkyňou dnešného Turecka, podľa nich v rokoch 1915 až 1917 systematicky vyvraždila viac ako 1,5 milióna Arménov. Do arménskej metropoly Jerevan sa v súvislosti so spomienkovým podujatím chystajú desaťtisíce ľudí. Očakávané sú aj delegácie z Francúzska, Ruska, Srbska či Cypru a ďalších spomedzi takmer 25 krajín sveta, ktoré dosiaľ uznali udalosti zo začiatku prvej svetovej vojny za genocídu. Turecko ako nástupnícka krajina Osmanskej ríše tento pojem tvrdo odmieta.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona