Arménsky premiér oznámil predčasné voľby, ktoré sa uskutočnia v júni

NETKY.SK • 18 Marec 2021, 14:47 • 2 min
Arménsky premiér oznámil predčasné voľby, ktoré sa uskutočnia v júni

JEREVAN - Aj Arménsko sužuje vládna kríza. Budú sa u nich konať predčasné voľby.

slovakia

left justify in out

Arménsky premiér Nikol Pašinjan dnes oznámil predčasné parlamentné voľby, ktorými sa snaží ukončiť politickú krízu v krajine. Hlasovanie sa uskutoční v júni.

 

img


Opozícia, ktorá vyzýva Pašinjana na rezignáciu, požaduje, aby premiér odstúpil ešte pred voľbami. Takéto výzvy 45-ročný politik odmieta.

 

Mohlo by vás zaujímať: Prezidentka diskutovala s Matovičom o vládnej kríze. Detaily ich rozhovoru premiér odmietol komentovať

 

Tlak na Pašinjana
Pašinjan čelí od 10. novembra obrovskému tlaku.  Mnohí obyvatelia Arménska i politickí oponenti mu vyčítajú, že súhlasil s mierovou dohodou, ktorá ukončila šesťtýždňový konflikt s Azerbajdžanom o oblasť Náhorného Karabachu.

 

Politik dohodu obhajuje ako jediný spôsob, ako mohol zabrániť tomu, aby región, ktorý bol od skončenia vojny v roku 1994 pod kontrolou etnických arménskych síl, Azerbajdžan neobsadil celý. Po uzavretí mierovej dohody sprostredkovanej Ruskom získal Azerbajdžan kontrolu nad veľkými časťami separatistického regiónu a okolitými územiami.

Opozícia a jej podporovatelia svoju požiadavku jeho demisie umocňujú aj blokovaním vládnych budov. Zhromažďujú sa aj tisícky podporovateľov premiéra, ktorí oponujú tlaku opozície na jeho odstúpenie.

Napätie sa vystupňovalo vo februári, keď na odstúpenie vyzval Pašinjana aj generálny štáb arménskej armády. Premiér na to zareagoval prepustením náčelníka generálneho štábu, ktorý sa voči tomu odvolal na súde.

 

Správny súd v Jerevane v stredu rozhodol, že Onik Gasparjan by mal zostať v práci čakajúc na odvolanie sa voči nariadeniu o prepustení. Pašinjan rozhodnutie súdu odmietol ako nezákonné.

 

Prečítajte si tiež: Holandsko je s ich premiérom spokojné, vládne už 10 rokov a v stredu vyhral voľby



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona