Arménsky premiér kontaktoval Putina pre napätie v Náhornom Karabachu

NETKY.SK • 30 September 2020, 11:59 • 2 min
Arménsky premiér kontaktoval Putina pre napätie v Náhornom Karabachu

MOSKVA - Ruský prezident Vladimir Putin v rozhovore s arménskym premiérom vyjadril znepokojenie nad situáciou v Náhornom Karabachu. Telefonický rozhovor sa uskutočnil z iniciatívy arménskej strany.

slovakia

left justify in out

Putin je vážne znepokojený

Ako informovala tlačová služba Kremľa, v utorok 29. septembra sa z iniciatívy arménskej strany uskutočnil telefonický rozhovor medzi ruským prezidentom Vladimirom Putinom a predsedom vlády Arménskej republiky Nikolom Pašinjanom. Počas rozhovoru šéfovia oboch krajín "naďalej diskutovali o situácii v zóne konfliktu v Náhornom Karabachu".

 

"Putin vyjadril vážne znepokojenie nad pokračujúcim nepriateľstvom. Upozornil na potrebu, aby protichodné strany zastavili streľbu a prijali opatrenia na deeskaláciu krízy," zdôraznil Kremeľ.

 

Nikol Pashinjan neskôr uviedol, že počas telefonického rozhovoru s Putinom nerokoval o vojenskej intervencii Ruska do konfliktu v Karabachu.

 

img

 

Toto je druhý telefonický rozhovor medzi Putinom a Pašinjanom za posledné dni, predtým kontaktovali v prvý deň eskalácie konfliktu, 27. septembra.

 

Pozícia Azerbajdžanu

Azerbajdžanský prezident Ilham Alijev naposledy kontaktoval ruského vodcu v auguste. Lídri oboch krajín rokovali o dodávkach vojenských zásob z Ruska do Arménska na pozadí júlového zhoršenia konfliktu v Náhornom Karabachu. Alijev uviedol, že intenzita vojenských dodávok vyvoláva obavy u azerbajdžanskej verejnosti.

 

Situácia v Náhornom Karabachu sa vyhrotila 27. septembra, na spornom území prebiehajú už štyri dni aktívne ozbrojené strety. V Azerbajdžane a Arménsku bolo zavedené stanné právo a bola oznámená mobilizácia.

 

img

 

Na oboch stranách ozbrojeného konfliktu boli zabité a zranené desiatky ľudí, vrátane civilistov. Azerbajdžan oznámil zajatie niekoľkých dedín a strategických výšok v zóne konfliktu. Arménsko informuje o ostreľovaní území mimo Karabachu.

 

Náhorný Karabach je medzinárodne neuznaný štát na území Azerbajdžanu pod vojenskou kontrolou Arménska.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ann M
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies