Arménsko tvrdí, že sa nezapája do bojov v Náhornom Karabachu

NETKY.SK • 5 Apríl 2016, 08:28 • 2 min
Arménsko tvrdí, že sa nezapája do bojov v Náhornom Karabachu

JEREVAN - Arménsko je garantom bezpečnosti ľudí v Náhornom Karabachu, ale nezúčastňuje sa na súčasných bojových akciách na kontaktnej línii, oznámilo dnes arménske ministerstvo obrany.

slovakia

left justify in out

Poľa agentúry TASS rezort vo vyhlásení uviedol, že Arménsko sa pripája k výzvam medzinárodnej komunity na zastavenie bojov medzi azerbajdžanskou armádou a silami medzinárodne neuznanej Náhorno-karabašskej republiky, ktorú tvoria prevažne Arméni.

 

Ministerstvo vyzvalo medzinárodné spoločenstvo, aby venovalo pozornosť významu koordinácie a konkrétnych krokov na zavedenie prímeria medzi znepriatelenými stranami. Praktické kroky by mali zahŕňať návrh technických špecifikácií pre prímerie, stiahnutie vojakov a zavedenie prímeria.

 

Podľa agentúry ARKA arménsky prezident Serž Sarkisjan v pondelok vyhlásil, že ak boje expandujú, Arménsko formálne uzná nezávislosť Náhorno-karabašskej republiky. "Toto, samozrejme, bude mať vplyv na bezpečnosť a stabilitu nielen južného Kaukazu, ale aj európskeho regiónu," zdôraznil Sarkisjan.

 

Boje pozdĺž kontaktnej línie vypukli v sobotu 2. apríla. Z rozdúchania násilností a porušenia prímeria sa vzájomne obviňujú obe strany.

 

Podľa agentúry AP azerbajdžanská armáda vyhlásila, že "neutralizovala" približne 170 nepriateľských vojakov a prišla o troch svojich. Karabašské sily zasa tvrdia, že zabili už vyše 300 azerbajdžanských vojakov.

 

Náhorný Karabach oficiálne patrí Azerbajdžanu, ale väčšina obyvateľstva je arménskej národnosti a neuznáva vládu v Baku. Vojnu medzi Arménskom a Azerbajdžanom o Náhorný Karabach v rokoch 1992-94 ukončilo prímerie, podpis mierovej zmluvy je však v nedohľadne, keďže Azerbajdžan sa nároku na Karabach odmieta vzdať. Arménsko-azerbajdžanský spor sa už celé roky bezúspešne rieši rokovaniami pod záštitou OBSE.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona