Armády USA a Bulharska začnú s vojenskými cvičenia

NETKY.SK • 14 Marec 2015, 09:36 • 2 min
Armády USA a Bulharska začnú s vojenskými cvičenia

SOFIA - Bulharsko a Spojené štáty uskutočnia v najbližších týždňoch vojenské cvičenia. Bulharská vláda v piatok potvrdila, že manévre začnú v nedeľu za účasti 350 vojakov vo výcvikovom centre na juhovýchode Bulharska.

slovakia

left justify in out

Do cvičení sa zapoja aj vrtuľníky či tanky. Cieľom je podľa Sofie vyskúšať schopnosť reakcie armády v krízových situáciách, keďže, ako povedal nemenovaný zdroj pre agentúru Reuters, "nemôžeme podceniť dianie na Ukrajine". Bulharsko, niekdajší spojenec Sovietskeho zväzu a dnes člen NATO, navyše očakáva od USA investíciu v hodnote 30 miliónov dolárov na modernizáciu svojej armády.


NATO v úzkej spolupráci s USA uskutočnilo už viacero vojenských cvičení vo východnej Európe po minuloročnom vypuknutí ukrajinskej krízy, v ktorej sa vojensky angažuje aj Rusko. Zvažuje tiež posilnenie svojej prítomnosti v tomto regióne. V utorok aliancia spustila námorné cvičenie v Bulharsku pri Čiernom mori, oproti Krymskému polostrovu, ktorý sa na jar minulého roku odtrhol od Ukrajiny a pripojil k Rusku. Na manévroch sa zúčastňujú Bulharsko, Rumunsko, Turecko, Spojené štáty, Kanada, Nemecko a Taliansko. Vzťahy medzi Západom a Ruskom sú pre ukrajinskú krízu najhoršie od skončenia studenej vojny.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies