Armády Ruska a Číny začali veľké vojenské cvičenie v Japonskom mori

NETKY.SK • 5 Júl 2013, 14:35 • 2 min
Armády Ruska a Číny začali veľké vojenské cvičenie v Japonskom mori

VLADIVOSTOK - Ruská a čínska armáda v piatok začali najväčšie vojenské cvičenie svojho druhu. Jeho dejiskom bude do 10. júla Japonské more na ruskom Ďalekom východe, pričom východiskovým bodom je prístav v ruskom Vladivostoku.

slovakia

left justify in out

Počas manévrov by sa malo predstaviť približne 20 plavidiel z oboch krajín a dokopy desať lietadiel a vrtuľníkov. Lídri oboch armád sa zhodujú, že ide iba o cvičenie bez politického náboja a jeho cieľom je zlepšenie spolupráce medzi oboma mocnosťami v boji proti pirátom.

Moskva a Peking mali počas studenej vojny pomerne nepriateľské vzťahy napriek tomu, že vtedajší Sovietsky zväz aj Čína sa hlásili ku komunizmu. V posledných rokoch sa to však prudko zmenilo. Obe krajiny sa snažia vyvážiť ekonomické a mocenské postavenie Spojených štátov, čo sa často prejavuje aj na pôde Bezpečnostnej rady OSN. Ruský prezident Vladimir Putin v marci dokonca vyhlásil, že Moskva a Peking vytvoria "viac ako len nový svetový poriadok".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona