AKTUALIZOVANÉ Biatlonisti odchádzajú s medailovým snom. "Keď dobre odstrieľam, do cieľa potom letím," vraví Kuzminová

NETKY.SK • 29 Január 2018, 19:18 • 2 min
AKTUALIZOVANÉ Biatlonisti odchádzajú s medailovým snom. "Keď dobre odstrieľam, do cieľa potom letím," vraví Kuzminová

BANSKÁ BYSTRICA - Armádnych športovcov na ZOH v Pjongčangu vyprevadil minister obrany Peter Gajdoš. So želaním medailových úspechov sa v športovej hale na banskobystrických Štiavničkách prihovoril časti výpravy, ktorá bude reprezentovať nielen Slovensko, ale aj Vojenské športové centrum Dukla.

slovakia

left justify in out

Peter Gajdoš zaželal olympionikom úspechy, aj v podobe zlatých kovov. "Každý z vás bude reprezentovať nielen Duklu, ale aj celé naše drahé Slovensko. V našom rezorte ministerstva obrany vám budeme držať palce, aby sme všetci spoločne zažili krásne chvíle. Podpora športu je veľmi dôležitá, prioritná, a ja dúfam, že sme vytvorili také podmienky, aby ste sa mohli naplno sústrediť a vyniknúť."

 

Jedna z najväčších nádejí na medailu biatlonistka Anastasia Kuzminová spomenula podporu, ktorú cítiť zo strany samotného mesta, Dukly i ministerstva obrany. "Sme vďační, že môžeme z nej pri dosahovaní úspechov vychádzať. Šport je o sláve i neúspechoch, tak ako v živote, a ak je silný klub a tím, zrodia sa aj prenikavé výsledky a lepšie prekoná nejaký nezdar. Na olympiáde sa budeme snažiť nadviazať na nasadenie, ktoré nás sprevádzalo celú sezónu, takže držte nám pri tomto úsilí palce."

 

Anastasia Kuzminová si po sústredení v Anterselve užívala chvíle tesne pred odletom na ZOH. "Návrat domov vždy pre mňa znamená šťastie, aj keď len deň dva. Sezónu som dobre rozbehla, o niečo som silnejšia a viem aj o slabinách. Je to výhoda, pretože na olympiáde sa všetko zráta. "Poznám svoje slabé aj silné stránky, čo môže byť pred olympiádou výhoda. Každý sa bojí a upozorňuje ma, že keď je forma na začiatku sezóny, tak nemusí vydržať do olympiády. Preto nechcem nikomu nič sľubovať, ale pracujem na tom, aby forma v Pjongčangu bola a udržala som si ju. Viem, že biatlon nie je iba o bežeckej forme. Chcem, aby sa dostavila aj tá strelecká. Uvedomujem si, že v predchádzajúcich pretekoch som sa trošku potrápila so streľbou, takže sa ju snažíme vyladiť tak, aby na olympiáde bolo jedno i druhé v poriadku,“ uviedla  Kuzminová.


Banskobystričanka si nechce pripustiť zbytočný tlak na svoju osobu. Uvedomuje si, že Slovensko od nej očakáva cenný kov, ale na druhej strane k bežeckej forme potrebuje aj streleckú, takže práve druhú stránku sa vynasnaží v posledných dňoch vylepšiť. "Sú športovci, ktorí sú nadaní bežecky a sú takí, čo sú nadaní strelecky. Ja som nikdy nebola športovec, ktorý sa v noci zobudí a bude triafať úplne všetko. Vždy sa mi dobrý strelecký výsledok podaril po dlhodobej tvrdej drine a 'makačke'. Vždy som musela veľa spraviť pre to, aby som mala na strelnici nuly. A keď sa všetko vydarí na strelnici, tak potom letím do cieľa,“ hovorí Kuzminová, ktorá nechce sklamať fanúšikov v Pjongčangu. Uisťuje ich, že na trati nechá maximum: "Nikdy som žiadne preteky nevzdala, ani keď sa mi strelecky nedarilo. Budem bojovať tak aj onak bez ohľadu na účinnosť streľby. Verte mi, že budem bojovať za každú jednu sekundičku a každú jednu pozíciu."

 

Minister obrany venoval každému účastníkovi ZOH pamätnú medailu a nebolo ich málo. Riaditeľ VŠC Dukla Roman Benčík sa už pred samotnými odletmi mohol pochváliť počtami olympionikov. "Matematika nepustí, ak z 56 športovcov odrátame hokejistov, tak z 28 individuálnych športovcov pochádza 20 z nášho strediska. Na tento počet som veľmi hrdý, toto číslo vnímam ako magické. Vyrovnali sme sa letnej olympiáde, a to považujem za historický zlom."

 

Dôležité však bude nielen naplniť počty, ale sa aj výsledkovo presadiť. Roman Benčík: "Už sme trochu nenajedení, vždy sme získavali medaily, tak aj teraz chceme v tomto trende pokračovať. Ak sa to nepodarí, aj takéto niečo patrí k športu, no medaila je náš sen i cieľ a dúfam, že zaznie aj naša hymna. Mojou srdcovkou je dlhé roky biatlon, no aj zjazdové lyžovanie, zvedavý som tiež na sánkarov, všetko amatérskych športovcov, ktorí dostali šancu."



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies