Armádny psychiater sa na súde priznal k smrtiacej streľbe z Fort Hood

NETKY.SK • 7 August 2013, 06:37 • 2 min
Armádny psychiater sa na súde priznal k smrtiacej streľbe z Fort Hood

WASHINGTON - Americký armádny psychiater major Nidal Hasan sa dnes na súde priznal k masakre na vojenskej základni Fort Hood, ktorá si v roku 2009 vyžiadala 13 mŕtvych a vyše 30 zranených.

slovakia

left justify in out

"Dôkazy jasne ukazujú, že strelcom som bol ja," vyhlásil Hasan v prvý deň súdneho procesu na základni Fort Hood v Texase.  Súčasne však zdôraznil, že jeho čin treba chápať v kontexte vojny, ktorá prináša smrť a skazu všetkým zúčastneným stranám.  

Uviedol to v zhruba dvojminútovej reči na úvod procesu, v ktorom sa 42-ročný major rozhodol obhajovať sám. Svedkovia a tí, ktorí útok prežili, sa tak dostali do nezvyčajnej pozície, keď ich bude namiesto obhajcu zrejme vypočúvať samotný útočník.  Obžaloba viní Hasana z 13 prípadov vopred naplánovanej vraždy a 32 pokusov o vraždu. V prípade usvedčenia mu hrozí trest smrti. Ak by k tomu naozaj došlo, stal by sa prvým americkým vojakom v aktívnej službe, popraveným od roku 1961.

Nidal Malik Hasan, v USA narodený moslim palestínskeho pôvodu, začal 5. novembra 2009 strieľať do vojakov, ktoré sa pripravovali na nasadenie v Iraku a Afganistane. Počas útoku ho vážne postrelili policajti, následkom čoho zostal od pása dolu ochrnutý. 

Útočník chcel podľa vlastných slov zastaviť vojnu, ktorú Spojené štáty vedú proti islamu. Žalobcovia v úvodných rečiach zdôraznili skutočnosť, že Hasan ako vyznavač džihádu plánoval zabiť čo najviac vojakov. Podľa nich sa chcel tiež vyhnúť nasadeniu do služby v Afganistane, kam mal odísť niekoľko dní po útoku. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies