Armádneho psychiatra odsúdili na smrť za masaker na základni Fort Hood

NETKY.SK • 29 August 2013, 07:58 • 2 min
Armádneho psychiatra odsúdili na smrť za masaker na základni Fort Hood

FORT HOOD - Americký vojenský súd dnes odsúdil armádneho psychiatra majora Nidala Hasana na smrť za streľbu na vojenskej základni Fort Hood, ktorá si v roku 2009 vyžiadala 13 mŕtvych a vyše 30 zranených. Informovala o tom agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Porota uznala amerického moslima Hasana (42) vinným už v sobotu 24. augusta, a to vo všetkých 13 prípadoch vopred naplánovanej vraždy - čakalo sa ešte na verdikt o výške trestu. Najvyšší trest hrozil Hasanovi v prípade, že sa na ňom zhodnú všetci členovia poroty. V opačnom prípade mu hrozilo doživotné väzenie.

Okrem 13 vrážd ho porota zložená z 13 vojenských veteránov uznala vinným aj z 32 pokusov o vraždu.cHasan sa k masakre priznal a pred súdom sa obhajoval sám. Podľa vlastných slov sa svojím činom len otvorene postavil na druhú stranu v americkej vojne proti islamu. Vyhlásil, že svojím konaním chcel chrániť islamských povstalcov pred americkou agresiou. Právnici, ktorých mu pridelil súd, tvrdili, že sa počas procesu vedome usiloval o to, aby dostal trest smrti. Počas psychologických vyšetrení vyhlásil, že sa chce prostredníctvom popravy stať mučeníkom.

Médiá už skôr informovali, že ak k tomu dôjde, Hasan sa stane prvým americkým vojakom v aktívnej službe popraveným od roku 1961. Vojenský justičný systém má však zdĺhavý odvolací proces, a tak môžu prejsť roky či dokonca desaťročia, kým ho popravia. Nidal Malik Hasan, v Spojených štátoch narodený moslim palestínskeho pôvodu, začal 5. novembra 2009 strieľať v plnej čakárni základne do vojakov, ktorí sa pripravovali na nasadenie v Iraku a Afganistane a prišli ešte na poslednú lekársku prehliadku. Počas útoku Hasana vážne postrelil do chrbta policajt, ktorý tým masaker ukončil. Následkom zranenia zostal páchateľ od pása dolu ochrnutý.

Streľba z texaského Fort Hoodu bola najkrvavejšou masakrou na americkej vojenskej základni v histórii USA. Medzi zabitými bola aj tehotná vojačka, ktorá ležala skrútená na podlahe a v posledných chvíľach prosila o záchranu svojho nenarodeného dieťaťa. Tresty smrti sú v americkej armáde zriedkavé, v jej celách smrti sa nachádza len päť ďalších väzňov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies