Armádna ofenzíva v Mósule kvôli ostreľovačom a samovrahom poľavuje

NETKY.SK • 28 Máj 2017, 12:32 • 2 min
Armádna ofenzíva v Mósule kvôli ostreľovačom a samovrahom poľavuje

BAGDAD - Postup irackej armády v jej najnovšom ťažení zameranom na vyhnanie militantov džihádistickej organizácie Islamský štát (IS) zo zostávajúcich častí mesta Mósul momentálne poľavuje.

slovakia

left justify in out

Podľa agentúry AP to dnes povedali dvaja nemenovaní dôstojníci irackých ozbrojených síl.

 

Oba zdroje zhodne uviedli, že islamisti rozmiestnili v daných lokalitách ostreľovačov a samovražedných útočníkov s trhavinami v autách i pripevnených na vlastnom tele.

 

Postup irackých jednotiek na mósulské Staré mesto je podľa oboch dôstojníkov teraz "opatrný" a ozbrojené zrážky boli počas dnešného dňa zatiaľ len "sporadické".

 

V sobotu začali Spojenými štátmi podporované iracké sily novú ofenzívu na dobytie mósulského Starého mesta z troch smerov. Len niekoľko hodín po oznámení tohto útoku však vláda v Bagdade informovala, že v bojoch v mósulskej štvrti Šafáa na brehu rieky Tigris padli dvaja dôstojníci irackej armády.

 

Bitka o Mósul medzi irackými jednotkami a Islamským štátom prebieha od vlaňajšieho októbra. Východnú časť mesta vyhlásili iracké sily za "oslobodenú" už v januári.

 

Opätovné získanie západnej časti je zložitejšie pre väčšiu hustotu osídlenia, ako aj skutočnosť, že militanti využívajú ako ľudské štíty státisíce civilistov, ktorí v meste uviazli.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona