Armáde sa podarilo vytlačiť militantov IS z predmestia Fallúdže

NETKY.SK • 4 Jún 2016, 16:50 • 2 min
Armáde sa podarilo vytlačiť militantov IS z predmestia Fallúdže

BAGDAD - Iracká armáda potvrdila dnes, že sa jej po prudkých bojoch podarilo vytlačiť militantov tzv. Islamského štátu (IS) z predmestia Fallúdže. Vládnych vojakov pri operácii podporili nálety medzinárodnej koalície pod velením USA. Predmestie Sakláwíja leží približne sedem kilometrov severozápadne od Fallúdže.

slovakia

left justify in out

Bezpečnostné sily pri operácii zabili najmenej 27 militantov IS, pričom samy neutrpeli nijaké straty, uviedli predstavitelia irackej armády, ktorých cituje agentúra DPA.


Fallúdža je pod kontrolou islamistov už približne dva roky a v západnom Iraku je posledným veľkým mestom kontrolovaným sunnitským IS. Okrem neho džihádisti obsadili rozsiahle územia aj na severe a východe krajiny, ako aj druhé najväčšie mesto Iraku Mósul.


Fallúdža je jedným z veľkých miest v prevažne sunnitskej provincii Anbár, ktorá sa rozprestiera na západ od Bagdadu až po sýrske a jordánske hranice.


Provincia Anbár je kľúčovou baštou sunnitskej extrémistickej organizácie. Bezpečnostné sily tam však v posledných mesiacoch dosiahli sériu veľkých bojových úspechov a územných ziskov.


Ofenzívu zameranú na oslobodenie Fallúdže spustili vládne sily v máji. Počas uplynulých dní vykonali fundamentalisti sériu protiútokov v niekoľkých častiach krajiny v snahe o odvrátenie pozornosti armády od tohto mesta. Vládnym silám sa dnes podarilo odvrátiť aj útok militantov na ropnú ťažobnú lokalitu neďaleko mesta Tikrít.



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies