Armáde najviac chýbajú lekári, piloti, IT špecialisti, či vodiči

NETKY.SK • 3 August 2016, 12:52 • 2 min
Armáde najviac chýbajú lekári, piloti, IT špecialisti, či vodiči

BRATISLAVA – Ozbrojené sily v niektorých odborných profesiách pociťujú nedostatok ľudí. Dlhodobo ide najmä o pozície v oblasti zdravotníctva, kde chýbajú atestovaní lekári. V armáde je aj nedostatok pilotov, technikov leteckej techniky, IT špecialistov. Pri základných vojenských funkciách zas najviac chýbajú vodiči s vodičským oprávnením C a E.

slovakia

left justify in out

"Pravdepodobným dôvodom sú nedostatočné "regrutačné zdroje". Stredné školy končia v súčasnej dobe populačne slabé ročníky," uviedla pre TASR hovorkyňa Ministerstva obrany (MO) SR Danka Capáková. Aj keď sa podľa nej záujemcovia prihlásia na nedostatkové odbornosti, tak často nespĺňajú podmienky na prijatie. Ide najmä o zdravotnú a psychickú spôsobilosť.

 

"Personálny úrad Ozbrojených síl (OS) SR v tejto súvislosti napríklad zvýšil účasť zástupcov regrutačných skupín na rôznych podujatiach a vo väčšej miere sa zameriava na cielenú regrutáciu nedostatkových odborností," dodala na margo opatrení hovorkyňa MO SR. Zlepšiť personálne pomery v armáde a zatraktívniť vojenskú službu má aj novela zákona a zákon o štátnej službe profesionálnych vojakov. Tá vstúpila do platnosti v januári tohto roka.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona