Armáda zastrelila dvoch Palestínčanov, ktorí nožom zaútočili na vojaka

NETKY.SK • 12 November 2015, 10:51 • 2 min
Armáda zastrelila dvoch Palestínčanov, ktorí nožom zaútočili na vojaka

JERUZALEM - Izraelská armáda dnes na západnom brehu Jordánu zastrelila dvoch Palestínčanov, ktorí nožmi zaútočili na izraelského vojaka a zranili ho.

slovakia

left justify in out

Podľa vyhlásenia armády sa útok odohral dnes v skorých ranných hodinách v meste Hebron, ktoré je rušnou križovatkou a najväčším palestínskym mestom Predjordánska, kde v prísne stráženej enkláve žije približne 850 židovských osadníkov. V meste žije od 175.000 do 250.000 Palestínčanov.

 

Takmer každý deň sa opakujúce útoky nožom, prípady zámerného zrazenia izraelského chodca autom riadeným Palestínčanom a streľba si od 1. októbra vyžiadali život už 19 Izraelčanov. Izraelské bezpečnostné sily za rovnaký čas zastrelili najmenej 104 Palestínčanov, pričom 69 z nich boli páchatelia útokov na izraelských občanov. Ostatní prišli o život počas zrážok s izraelskými bezpečnostnými silami. Mnohé z palestínskych obetí boli tínedžeri.

 

Izrael z vyvolávania násilností obviňuje palestínskych lídrov, ktorí Palestínčanov mobilizujú prostredníctvom sociálnych sietí. Palestínčania však tvrdia, že hlavnou príčinou je ich malá nádej vo vznik samostatného štátu. Ten by malo tvoriť územie západného brehu rieky Jordán - čiže Predjordánska - a pásmo Gazy. Hlavným mestom nezávislého štátu má byť východný Jeruzalem.

 

Bezprostrednou príčinou najnovšej eskalácie napätia sú obavy Palestínčanov, že Izrael sa pokúša zvýšiť svoju prítomnosť v oblasti Chrámovej hory v Jeruzaleme, čo však židovský štát odmieta. Nepokoje sa z okolia Chrámovej hory rozšírili aj do ďalších oblastí východného Jeruzalema a do Predjordánska.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies