Armáda zabila "ropného ministra" Islamského štátu

NETKY.SK • 16 Máj 2015, 16:38 • 2 min
Armáda zabila "ropného ministra" Islamského štátu

BEJRÚT - Sýrske ozbrojené zložky zabili dnes pri útoku na východe Sýrie jedného z vodcov teroristickej organizácie Islamský štát (IS), ktorý mal na starosti ropné záležitosti.

slovakia

left justify in out

Oznámila to agentúra Reuters s odvolaním sa na sýrsku štátnu televíziu.

 

Pri ofenzíve sýrskych jednotiek v provincii Dajr az-Zaur prišlo dnes o život aj ďalších 40 džihádistov.

Spravodajstvo sýrskej štátnej televízie identifikovalo "ropného ministra" z IS ako abú at-Tajma as-Saudího, pričom zabiť ho mali počas špeciálnej operácie zameranej na ropné pole Umar - najväčšie svojho druhu v Sýrii -, ktoré vlani v júli dobyli islamisti od sýrskych povstalcov.

 

Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Londýne dnes informovalo, že pri ostreľovaní ropného poľa Umar zahynulo približne 19 džihádistov. Dvanásti z nich mali byť zahraniční bojovníci.

 

Podľa SOHR dnes militanti z IS dobyli pri bojoch v blízkosti ruín starobylého mesta Palmýra územie, ktoré bolo pod kontrolou sýrskych vojakov.

 

Islamisti v piatok popravili 23 ľudí vrátane deviatich neplnoletých osôb a piatich žien. K popravám malo dôjsť v militantmi ovládaných oblastiach na okraji Palmýry, uviedlo SOHR.

 

Nemenovaný sýrsky predstaviteľ povedal, že boje vo vzdialenosti jedného až dvoch kilometrov od Palmýry pokračujú, dnes však mali menšiu intenzitu. Zároveň zdôraznil, že mesto naďalej plne kontroluje sýrska vláda.

 

Palmýra bola v prvých stáročiach nášho letopočtu jedným z významných kultúrnych centier antického sveta a jej pozostatky patria medzi najznámejšie historické pamiatky súčasnej Sýrie. Zapísaná je na zozname ohrozeného svetového dedičstva UNESCO.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies