Armáda začala do svojich radov prijímať neskrývaných homosexuálov

NETKY.SK • 20 Október 2010, 10:39 • 2 min
Armáda začala do svojich radov prijímať neskrývaných homosexuálov

Armáda začala do svojich radov prijímať neskrývaných homosexuálov

slovakia

left justify in out

Americká armáda začala v rámci náboru prvýkrát v dejinách prijímať neskrývaných homosexuálov. Stalo sa tak po minulotýždňovom rozhodnutí súdu, že zákon nútiaci vojakov utajovať ich homosexuálnu orientáciu je protiústavný. Informovalo o tom v utorok americké ministerstvo obrany.
      Hovorkyňa Pentagónu Cynthia Smithová zdôraznila, že náboroví pracovníci sa v minulosti nepýtali uchádzačov na ich sexuálnu orientáciu a táto politika sa nezmenila. Jediným rozdielom je, že gayovia alebo lesby nebudú odmietnutí, ani keď sa otvorene prihlásia k homosexualite.
      Federálna sudkyňa v Kalifornii v piatok nariadila Pentagónu, aby prestal zakazovať neskrývaným homosexuálnym mužom a ženám slúžiť v armáde. Už minulý mesiac vydala sudkyňa rozhodnutie, že politika "nepýtaj sa, nehovor" je protiústavná. Zákon zakazoval homosexuálne správanie v armáde, ale umožňoval gayom a lesbám slúžiť v ozbrojených zložkách v prípade, že svoju sexuálnu orientáciu utajovali. Inak ich museli vylúčiť. Táto politika sa nazýva "nepýtaj sa, nehovor".
      Ministerstvo spravodlivosti sa voči rozhodnutiu odvolalo. Súd pritom v utorok zamietol žiadosť vlády na zastavenie platnosti rozhodnutia kalifornskej federálnej sudkyne, dokiaľ napadne verdikt vo veci odvolania.
      Od zavedenia politiky "nepýtaj sa, nehovor" v roku 1993 bolo z ozbrojených síl podľa aktivistov vylúčených vyše 10.000 mužov a žien, keď vyšla najavo ich homosexuálna orientácia.

Zdroj: TASR/AP/DPA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona