Armáda vymenovala dočasného lídra krajiny po úteku prezidenta

NETKY.SK • 1 November 2014, 19:13 • 2 min
Armáda vymenovala dočasného lídra krajiny po úteku prezidenta

OUAGADOUGOU - Armáda západoafrického štátu Burkina Faso vymenovala dnes dočasného lídra, ktorý má viesť krajinu po tom, ako dlhoročný prezident Blaise Compaoré odstúpil pod tlakom násilných opozičných protestov.

slovakia

left justify in out

Najvyšší predstavitelia armády dnes na stretnutí v metropole Ouagadougou jednomyseľne rozhodli o tom, že na čele štátu bude dočasne stáť podplukovník Isaac Yacouba Zida, doterajší druhý muž prezidentskej stráže. 
      

Zida podľa vyhlásenia armádnych veliteľov povedie krajinu počas "prechodného obdobia", ktorého "forma a trvanie budú stanovené neskôr". So Zidovým menovaním súhlasil aj náčelník generálneho štábu Honoré Traoré, ktorý po piatkovom odstúpení prezidenta oznámil, že preberá moc v krajine. 
      

Vlnu demonštrácií v metropole Ouagadougou a ďalších mestách spustili snahy prezidenta o zmenu zákonov, ktorá by mu umožnila na budúci rok uchádzať sa už o piate funkčné obdobie. Rozvášnení protestujúci podpálili vo štvrtok budovu parlamentu a ďalšie vládne budovy a dožadovali sa ukončenia Compaorého 27-ročnej vlády. 
      

Prezident sa napokon vzdal moci a utiekol do susedného Pobrežia Slonoviny. Odletel tam vrtuľníkom, ktorý mu poslal jeho spojenec, tamojší prezident Alassane Ouattara.
     

Burkina Faso ("Zem spravodlivých"), do roku 1984 nesúca meno Horná Volta, je jednou z najchudobnejších krajín sveta. Bývalá francúzska kolónia vyhlásila nezávislosť v roku 1960. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies