Armáda v Mjanmarsku vyhlásila vo viacerých regiónoch krajiny stanné právo

NETKY.SK • 15 Marec 2021, 15:04 • 2 min
Armáda v Mjanmarsku vyhlásila vo viacerých regiónoch krajiny stanné právo

RANGÚN - Mjanmarská armáda zaviedla stanné právo vo viacerých okresoch v krajine. Stalo sa tak po najsmrteľnejšom dni protestov od februárového prevratu.

slovakia

left justify in out

Podľa informácií spravodajského portálu BBC si streľba vojakov a policajtov počas protestov po celej krajine v nedeľu vyžiadala zhruba 50 mŕtvych.

 

Armáda vyhlásila stanné právo
Armáda najprv v nedeľu vyhlásila stanné právo v dvoch štvrtiach Rangúnu, najväčšieho mjanmarského mesta, po útokoch na čínske obchody.

 

Demonštranti veria, že Čína podporuje mjanmarskú armádu, ale kto je za útoky zodpovedný, nie je známe. V pondelok armáda stanné právo rozšírila na niekoľko ďalších oblastí Rangúnu a Mandalaja. Znamená to, že demonštrantov teraz môžu súdiť vojenské súdy.

 

img

Aj napriek udalostiam z nedele sa v pondelok znova konali protesty v Mandalaji a na ďalších miestach. Po streľbe v mestách Myingyan a Aunglan hlásia obete.

 

Súvisiace články: Facebook zablokoval mjanmarskej armádne účty, dôvodom je násilie páchané na demonštrantoch

 

Počet obetí demonštrácií stúpa
Podľa nezávislej neziskovej organizácie Asociácia pre pomoc politickým väzňom (AAPP) si protesty v Mjanmarsku vyžiadali životy už viac ako 120 demonštrantov.

Prevrat v Mjanmarsku sa uskutočnil 1. februára. Zosadeniu vlády štátnej kancelárky Aun Schan Su Ťij predchádzali voľby, v ktorých zvíťazila jej Národná liga pre demokraciu (NLD).

 

img

 

Armáda však výsledok spochybňuje a označila ich za zmanipulované. Vládu obvinila z volebného podvodu a nečinnosť pri jeho riešení označila za dôvod prevzatia moci. Väčšinu členov vlády zatkla, vrátane Su Ťij, ktorú zadržiavajú na neznámom mieste.

Su Ťij čelí viacerým obvineniam, ktoré sú podľa jej podporovateľov vymyslené. Hrozí jej pre ne niekoľko rokov odňatia slobody a po odsúdení by už nemohla kandidovať v ďalších voľbách. V pondelok sa Su Ťij mala zúčastniť na virtuálnom súdnom pojednávaní, to však pre problémy s internetom odložili.

 

Mohlo by vás zaujímať: V Mjanmarsku sa situácia vyostruje, ľudia tam umierajú pri protestoch proti armáde

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies