Armáda SR získa modifikované útočné pušky Bren bez chýb, overené z minulosti

NETKY.SK • 2 December 2014, 06:38 • 2 min
Armáda SR získa modifikované útočné pušky Bren bez chýb, overené z minulosti

BRATISLAVA - Útočné pušky CZ 805 Bren, ktoré získa slovenský prápor ISTAR, sú spoľahlivé a bez chýb, na ktoré v minulosti upozornili českí vojaci v Afganistane. Povedal pre TASR generálny riaditeľ Českej zbrojovky (CZ) Uherský Brod Lubomír Kovařík v súvislosti s kritikou na kvalitu zbraní, ktoré obstaráva slovenská armáda.

slovakia

left justify in out

"Spolu s Armádou ČR sme modifikovali útočnú pušku v štyroch oblastiach. Tie sa týkajú novej zásobníkovej šachty, nových krytov montážnych plošín, novou ergonómiou napínacej páky a modulárnych ovládačov streľby. Všetky návrhy sme realizovali, riadne odskúšali a zaviedli do sériovej výroby," vysvetlil Kovařík s tým, že zbrane sú spoľahlivé za všetkých klimatických podmienok, vrátane náročných podmienok v Afganistane, bezpečné a presné pri používaní. Slovensko bude dvadsiatou krajinou, ktorá útočné pušky Bren bude používať.
      

"Dodávka pre Armádu SR je jedným z prvých pozitívnych krokov vo vzájomnej spolupráci vo vojenskej oblasti medzi Českou a Slovenskou republikou," upozornil Kovařík. Útočná puška CZ 805 Bren splnila vojenské požiadavky Armády SR. Nákup takmer 700 pušiek pre prápor ISTAR zakotvila aj Deklarácia o spolupráci pri vytváraní podmienok pri obstarávaní ručných zbraní, ktorú podpísal minister obrany Martin Glváč so svojím českým náprotivkom Martinom Stropnickým v júli 2014 v Novákoch.
      

Podľa Glváča nejde o prezbrojenie, ale unifikáciu zbraní so spojencami. Čím podľa neho plníme aj to, čo NATO deklaruje medzi členskými štátmi, a to spoluprácu a zdieľanie. "My sa prihlasujeme k záväzkom EÚ a NATO," uviedol šéf rezortu obrany. Opoziční politici kritizovali Glváča, že nevypísal verejnú súťaž, ktorá by vygenerovala lepšiu cenu. "Verejná súťaž by vygenerovala najnižšiu cenu za porovnateľnú kvalitu.

Katalógová cena kúpenej pušky Bren je okolo 3500 eur, kúpená bola za 4300 eur, na druhej strane podobná útočná puška americkej armády stojí okolo 1000 eur," zdôraznil nezaradený poslanec a bývalý minister obrany Martin Fedor.
      

Glváč reagoval, že suma za útočnú pušku CZ 805 Bren je 2324,69 eura. "Oproti Českej republike, vzhľadom na lepši kurz eura v porovnaní s českou korunou, môže byť táto cena lacnejšia približne o 15 percent, podľa toho, aký bude kurz v danom čase,“ podotkol. Nové útočné pušky by sa mali vyrábať na Slovensku, v spoločnom podniku CZ SK v Novákoch, kde má do roku 2015 vzniknúť 200 nových pracovných miest. "V budúcom roku počítame, že tam budeme už kompletizovať útočné pušky. Mali by sa týkať aj pokračujúceho prezbrojenia Armády Českej republiky. No nielen jej, pretože dodávame napríklad pre potreby mexickej armády," zdôraznil Kovařík.
      

O investícii CZ Uherský Brod na Slovensku rozhodla potreba rozšírenia kapacít, logistická blízkosť a zbrojárska tradícia. "Máme kapacitné problémy, preto investujeme na Slovensku. Región je známy zbrojárskou výrobou a tradíciou, kde nadväzujeme na skúsenosť ľudí, ktorí pracujú v zbrojárstve," dodal Kovařík. V priestoroch Vojenského opravárenského podniku (VOP) v Novákoch vytvorila CZ Uherský Brod v tomto roku spoločný podnik so spoločnosťou MSM Martin. Túto spoločnosť ako nájomcu VOP Nováky vybralo Ministerstvo obrany SR od 1. januára 2013, keď vzišiel ako víťaz z verejného ponukového konania. Trvanie nájmu je stanovené na 20 rokov.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies