Armáda spásy sa vrátila na Slovensko, chce pomáhať najchudobnejším

NETKY.SK • 4 September 2015, 14:03 • 2 min
Armáda spásy sa vrátila na Slovensko, chce pomáhať najchudobnejším

BRATISLAVA - Celosvetové kresťanské a charitatívne hnutie Armáda spásy oficiálne obnovilo po 65 rokoch svoju činnosť na Slovensku, ktoré sa tak stalo 127. krajinou, kde táto organizácia pomáha.

slovakia

left justify in out

Armáda spásy, ktorá vznikla pred 150 rokmi v Británii, pomáha tým najchudobnejším na kresťanských princípoch, to je "podaním pomocnej ruky a šírením božieho slova a spásy". "Sme pripravení pomáhať tým najchudobnejším na Slovensku," povedal dnes na tlačovej konferencii územný veliteľ a komisár Hans van Vliet, ktorý má na starosti činnosť organizácie v Holandsku, Česku a na Slovensku.


Armáda spásy na Slovensku v súčasnosti poskytuje služby v troch lokalitách. V Bratislave vznikla misijná stanica s denným centrom už v roku 2013, keď začali vyjednávania o návrate organizácie na Slovensko. Pôsobí tiež v rómskych osadách v Plaveckom Štvrtku a v Galante, výjazdy sa robia aj do osád v Lozorne a Pezinku.

 

"Na Slovensku sa Armáda spásy zaregistrovala ako občianske združenie napriek tomu, že celosvetovo aj v Českej republike je to cirkev," povedala novinárom hovorkyňa Pavla Vopeláková s tým, že pre zatiaľ nízky počet členov na Slovensku sa ešte nemôže zaregistrovať ako cirkev. Na Slovensku zatiaľ pôsobia štyria dôstojníci, štyria kadeti, traja zamestnanci ako aj mnoho dobrovoľníkov. Celkovo s Armádou spásy na Slovensku zatiaľ spolupracuje asi 160 ľudí.


V Bratislave začala Armáda spásy svoju činnosť prácou s bezdomovcami, ktorých počet v hlavnom meste odhaduje kapitán Josef Knoflíček na 1 700 až 2 000. Misijná stanica na Galvaniho ulici je otvorená každý deň a okrem duchovnej služby poskytuje aj sociálne poradenstvo, ubytovanie, šatstvo a jedlo. Zbory Armády spásy v Plaveckom Štvrtku a Galante navštevujú najmä obyvatelia rómskych osád. Ich cieľom je vychovať mladých Rómov na prácu s deťmi a mládežou z ich vlastných radov a viesť ich tak k preberaniu vlastnej zodpovednosti.

 

"Slovenská akadémia vied urobila prieskum, ktorý sa týkal zmeny života rómskych komunít a výsledkom bolo, že až na 98 percent je premena možná a úspešná, ak je spojená aj s duchovnou prácou. Nestačí postaviť domy a škôlky a poskytnúť pracovné miesta. Ak chýba duchovná zložka, táto práca je neúspešná," povedal Knoflíček, podľa ktorého najdôležitejšia je sociálna a duchovná práca s rómskou mládežou.


"Armáda spásy pomáha ľuďom na okraji spoločnosti, ktorí sú často spájaní s rôznymi predsudkami a na ktorých sa zvyšok spoločnosti díva skrz prsty. Sociálna práca s týmito skupinami ľudí nie je populárna, a preto to robíme," vysvetľuje Antonín Plachý, metodik kvality sociálnych služieb, ktorý spolupracuje s Armádou spásy. Organizácia bude podľa neho na Slovensku spolupracovať aj s inými charitatívnymi organizáciami ako aj s bratislavskými mestskými časťami a magistrátom. Ten Armádu spásy prizval do pracovnej skupiny, ktorá pracuje na aktualizácii koncepcie riešenia bezdomovectva. Súčasťou bude aj sčítanie bezdomovcov v Bratislave, čo je základom na riešenie tohto problému.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies