Armáda Pobrežia Slonoviny je pripravená zasiahnuť proti vzbúrencom

NETKY.SK • 15 Máj 2017, 10:38 • 2 min
Armáda Pobrežia Slonoviny je pripravená zasiahnuť proti vzbúrencom

ABIDJAN - Intenzívnu streľbu dnes hlásili z dvoch najväčších miest afrického štátu Pobrežie Slonoviny - z hlavného mesta Abidjan a ekonomickej metropoly Bouaké.

slovakia

left justify in out

S odvolaním sa na očitých svedkov o tom dnes informovala agentúra Reuters. "Počul som výstrely zo samopalov i ťažkých zbraní. Intenzívna streľba vypukla okolo 05.00 h (miestneho času) a trvala asi hodinu," uviedol pre Reuters nemenovaný obyvateľ Abidjanu, ktorý býva v blízkosti sídla veľvyslanectva USA a prezidentského paláca.

 

Situácia v Abidjane a Bouaké, ako aj v ďalších lokalitách - prevažne na severe krajiny - bola nepokojná aj počas uplynulého víkendu, napísal server Jeune Afrique. V týchto mestách sa totiž konali protesty miestnych obyvateľov proti vzbúrencom, ktorí proti nim použili zbrane, pričom zranili najmenej päť civilistov. Najmenej jeden človek svojim zraneniam podľahol.

 

V Pobreží Slonoviny sa od začiatku januára odohrávajú nepokoje za účasti príslušníkov ozbrojených síl a ďalších bezpečnostných zložiek, ktorí sa domáhajú zvýšenia miezd. Minulý týždeň vedenie krajiny oznámilo, že vyše 8000 príslušníkov armády sa vzdalo svojich finančných požiadaviek. Ich kolegovia však toto rozhodnutie odsúdili.

 

Ako pripomenula televízna stanica France 24, k paľbe v oboch mestách Pobrežia Slonoviny, kde sa nachádzajú najväčšie kasárne, došlo len niekoľko hodín po tom, ako veliteľ generálneho štábu Sékou Touré vzbúrencov upozornil, že ich konanie protirečí vojenskej etike. Varoval, že sa pripravuje vojenská operácia, ktorej cieľom je obnovenie poriadku v ozbrojených silách.

France 24 dodala, že až doteraz ozbrojené sily verné vláde prezidenta Alassana Ouattaru do vojenskej vzbury nezasahovali.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona