Armáda odrazila islamistov, ktorí obsadili najväčšiu rafinériu

NETKY.SK • 18 Jún 2014, 15:10 • 2 min
Armáda odrazila islamistov, ktorí obsadili najväčšiu rafinériu

BAGDAD - Iracká armáda oznámila, že odrazila islamistov, ktorí v stredu zaútočili na najväčšiu ropnú rafinériu krajiny.

slovakia

left justify in out

Stalo sa tak po tom, čo už mali pod kontrolou 75 percent rafinérie pri meste Bajdží, 210 kilometrov severne od Bagdadu. Ozbrojené sily uviedli, že zabili 40 útočníkov, čo nemožno nezávisle overiť. Militanti zaútočili na zariadenie na spracovanie ropy nadránom z dvoch z troch hlavných vstupov do rafinérie, uvádza agentúra Reuters. Dym bolo vidieť stúpať zo skladu s náhradnými dielmi a niektoré sklady s ropou boli údajne zničené.

 

Armáda bojuje proti extrémistom z Islamského štátu v Iraku a Levante (ISIL) a jeho spojencom v provinciách Dijálá a Saláhaddín po tom, čo minulý týždeň obsadili druhé najväčšie mesto Mósul. Najnovšie proti nim zasahujú aj vzdušné sily. Boje hlásia aj zo západného mesta Ramádí. Sunnitskí extrémisti z ISIL-u sa usilujú o založenie islamského štátu v Iraku a susednej Sýrii, kde už rovnako zabrali rozsiahle územia. Premiér Núrí al-Málikí v utorok vystúpil spolu so sunnitskými moslimskými a kurdskými lídrami v televízii a vyzval na národnú jednotu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies