Armáda KĽDR zavádza povinnú službu aj pre ženy

NETKY.SK • 2 Február 2015, 14:52 • 2 min
Armáda KĽDR zavádza povinnú službu aj pre ženy

SOUL - Severná Kórea sa rozhodla zaviesť povinnú vojenskú službu aj pre ženy. Ako informoval juhokórejský denník Daily NK s odvolaním sa na zdroj v KĽDR, povinnosť sa bude vzťahovať na ženy vo veku 17 až 20 rokov.

slovakia

left justify in out

Úrady už začali posielať povolávacie rozkazy ženám v tomto vekovom rozmedzí, ktoré by do služby mali nastúpiť v apríli . Doteraz slúžili ženy v severokórejskej armáde dobrovoľne. Podľa nových pravidiel bude armáda povolávať ženy bez psychických a zdravotných problémov s výškou najmenej 142 centimetrov, ktoré už dokončili základnú alebo strednú školu. Na rozdiel od mužov, ktorých povinná vojenská služba trvá desať rokov, ženy budú v armáde slúžiť od troch do šesť rokov.

 

Severokórejská armáda sa povolávaním žien snaží zvýšiť počet príslušníkov svojich ozbrojených síl, ktoré pre vysokú úmrtnosť detí a nízku pôrodnosť v 90. rokoch majú nedostatok vojakov. Rozhodnutie povolávať aj ženy vyvolalo podľa zdroja obavy a nespokojnosť verejnosti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies