Armáda KĽDR nie je jednotná, nie všetci podporujú Kim Čong-una

NETKY.SK • 10 Apríl 2013, 12:43 • 2 min
Armáda KĽDR nie je jednotná, nie všetci podporujú Kim Čong-una

SOUL - Armáda Kórejskej ľudovodemokratickej republiky (KĽDR) vôbec nie je taká jednotná, ako by sa na prvý pohľad zdalo, a jej ozbrojené zložky sú v otázke podpory lídra krajiny Kima Čong-una rozdelené. Tvrdí to bývalý severokórejský generál, ktorý poskytol rozhovor britskému denníku Daily Telegraph.

slovakia

left justify in out

Svoje meno však pre obavy o svoju bezpečnosť nezverejnil. "Bolo to ešte predtým, ako sa dostal k moci, ale všetci sme veľmi dlho vedeli, že bude lídrom," uviedol "Kim" v narážke na severokórejského lídra. Členov jednej z armádnych divízií, ktorá nebola naklonená Kimovi, údajne pozatýkali okamžite po jeho nástupe k moci.

Štyridsaťdvaročný bývalý generál identifikovaný len ako "Kim" z komunistickej Kórey ušiel po tom, ako zastrelil jedného zo svojich kolegov. Spor bol údajne výsledkom napätia v tamojšej armáde. "Čím viac idete na sever, tým viac počujete klebety o hádkach a rozdielnych názoroch na to, kto je, alebo kto by mal byť lepší líder," cituje Daily Telegraph experta na severokórejskú armádu a analytika inštitútu DigitalGlobe Josepha Bermudeza. Práve to je podľa neho dôvodom, prečo Kim Čong-un v posledných mesiacoch stupňuje napätie na Kórejskom polostrove a vyhráža sa vojnou.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies