Armáda bombardovala tábory islamistov

NETKY.SK • 17 Máj 2013, 15:05 • 2 min
Armáda bombardovala tábory islamistov

LAGOS - Nigérijské sily za pomoci stíhačiek a útočných vrtuľníkov v piatok ostreľovali tábory islamistov na severovýchode krajiny, pričom zabili početných militantov. Agentúru Reuters o tom telefonicky informoval brigádny generál Chris Olukolade.

slovakia

left justify in out

Podľa jeho slov sa stali terčmi útokov viaceré základne extrémistov v štáte Borno. Na zemi akcie neprebehli, preto presný počet zabitých nie je známy.

Operácia sa uskutočnila po tom, čo nigérijský prezident Goodluck Jonathan tento týždeň vyhlásil výnimočný stav v troch severovýchodných štátoch Borno, Yobe a Adamawa, ktoré sú najviac postihnuté povstaním islamistov. Ako vysvetlil, úroveň násilia zo strany sekty Boko Haram si už vyžaduje "mimoriadne opatrenia" a do regiónov preto okamžite nasadí zvýšený počet vojakov. 

Povstanie extrémistov z Boko Haram si od roku 2009 v Nigérii vyžiadalo už približne 3 600 obetí. Posledný nárast násilia, ktorý zahŕňa útoky na kostoly či policajné stanice, označil Jonathan za "vyhlásenie vojny". Cieľom skupiny Boko Haram je zriadenie islamského štátu na prevažne moslimskom severe krajiny.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies