Armáda a separatisti si vymenili desiatky zajatcov

NETKY.SK • 22 Február 2015, 10:52 • 2 min
Armáda a separatisti si vymenili desiatky zajatcov

KYJEV/DONECK - Ukrajinské vládne sily a proruskí separatisti si na východe krajiny vymenili desiatky zajatcov.

slovakia

left justify in out

V sobotu to potvrdil predstaviteľ Ukrajinskej bezpečnostnej rady. Podľa agentúry Reuters výmena prebehla vo večerných hodinách v obci Žolobok, 20 kilometrov západne od povstaleckého Luhansku. Na slobodu sa dostalo 139 ukrajinských vojakov a 52 separatistov. Výmena zajatcov je prvým krokom pri implementovaní mierovej dohody dosiahnutej 12. februára v bieloruskom Minsku. Predstaviteľ bezpečnostnej rady Markian Lubkivskyi v nedeľu ráno na Facebooku zverejnil mená 139 prepustených Ukrajincov a uviedol, že vláda spraví všetko pre to, aby zabezpečila slobodu aj pre zvyšných, ktorí ostávajú v rukách povstalcov.

 

Od začiatku obnoveného prímeria boje v mnohých oblastiach utíchli, pokoj zbraní však narušila tvrdá separatistická ofenzíva v strategickom meste Debaľceve, čo spôsobilo stiahnutie sa tisícok ukrajinských vojakov. Povstalci však v nedeľu oznámili, že začínajú dvojtýždňový proces odsunu ťažkých zbraní z frontovej línie. "Plán bol podpísaný minulú noc. Odo dneška máme dva týždne na stiahnutie zbraní," uviedol veliteľ separatistov Eduard Basurin, ktorého citovala ruská agentúra Interfax. Hovorca ukrajinskej armády Andrij Lysenko po telefóne uviedol, že zatiaľ nemá žiadne potvrdenie o začiatku takéhoto procesu. 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona