Arktická zima je tu: Padol už prvý rekord, teplota sa priblíži k -30°C

NETKY.SK • 6 Január 2017, 08:15 • 2 min
Arktická zima je tu: Padol už prvý rekord, teplota sa priblíži k -30°C

BRATISLAVA – Od dnes až do nedele bude na Slovensku extrémne chladno! Slovenský hydrometeorologický ústav vydal viacero výstrah.

slovakia

left justify in out

Dnes dosiahne najvyššia denná teplota vzduchu len mínus 16 až mínus desať stupňov Celzia, na juhu miestami okolo mínus osem stupňov Celzia. “Pri veľmi silnom vetre bude mimoriadne nepríjemne, a to najmä na východe, kde očakávame pocitovú teplotu aj v nížinách na úrovni okolo mínus 24 stupňov Celzia," uviedol meteorológ Pavol Beránek.

 

Podľa jeho slov, cez víkend klesne teplota vzduchu v dolinách a kotlinách v noci ojedinele až na mínus 29 stupňov Celzia. "Miestami bude ešte veterne a pocitová teplota bude naďalej veľmi nízka. Denná teplota na severe a východe bude stále nižšia ako mínus desať stupňov Celzia. Navyše aj v piatok, a tiež v sobotu sa budú tvoriť snehové jazyky a záveje," dodal Beránek.

 

img

img

img

 

Na väčšine územia Slovenska očakávajú meteorológovia v noci na sobotu (7.1.) dosiahnutie minimálnej teploty vzduchu až do - 20 stupňov Celzia. V okresoch severného a stredného Slovenska môže teplota klesnúť až na - 24 stupňov Celzia.

 

img

 

Rekord na Lomnickom štíte

Chladné počasie už láme rekordy. Meteorológovia namerali jeden rekord v Tatrách. „Najchladnejšie je na vrcholoch Tatier, kde v priebehu noci klesla teplota na takmer -30 °C, na Lomnickom štíte sme zaznamenali najchladnejšiu noc od roku 1951, rekordná hodnota -27,4 °C z roku 1985 bola prekonaná o 0,6 °C,“ píše SHMÚ na facebooku.

 

 

 

Predpoveď počasia na piatok:

Prevažne malá, na severe a krajnom západe, zväčšená oblačnosť. Na severe miestami, inde len ojedinele snehové prehánky alebo sneženie. Miestami tvorba snehových jazykov a závejov.  MIMORIADNE AŽ EXTRÉMNE CHLADNO. Najvyššia denná teplota -16 až -11, v južnej polovici západného a na juhu stredného Slovenska miestami -10 až -5 st. Teplota na horách vo výške 1500 m okolo -20 st. Prevažne severný vietor 5 až 12 m/s (20 až 45 km/h), v nárazoch miestami 17 až 21 m/s (60 až 75 km/h). Na hrebeňoch hôr naďalej búrlivý vietor až silná víchrica.

 

Sobota:

Jasno až polooblačno, na severe a východe polooblačno až oblačno a tu miestami snehové prehánky. Miestami tvorba snehových jazykov a závejov. Extrémne chladno. Najnižšia nočná teplota -13 až -19, na strednom a východnom Slovensku miestami -20 až -26 a v dolinách ojedinele okolo -28 stupňov. Najvyššia denná teplota -16 až -10, v južnej polovici západného Slovenska a na juhu stredného Slovenska -10 až -5 st. Prevažne severný vietor 5 až 12 m/s (20 až 45 km/h), v nárazoch miestami okolo 17 m/s (60 km/h).

 

Nedeľa:

Jasno až polooblačno, na západe miestami oblačno a ojedinele slabé sneženie. Ojedinele tvorba snehových jazykov a závejov. Extrémne chladno. Najnižšia nočná teplota -16 až -22, v horských dolinách a kotlinách miestami -23 až -29 st, na juhozápade okolo -13 st. Najvyššia denná teplota -8 až -2, na severe a východe miestami -14 až -8 st. Prevažne severný vietor 3 až 8 m/s (10 až 30 km/h), v nárazoch do, 17 m/s (60 km/h), na strednom Slovensku len slabý vietor.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies