Ariel Castro sa priznal k únosu a týraniu troch žien, dostane doživotie

NETKY.SK • 27 Júl 2013, 11:01 • 2 min
Ariel Castro sa priznal k únosu a týraniu troch žien, dostane doživotie

CLEVELAND - Bývalý vodič školského autobusu z amerického Clevelandu, ktorý roky zadržiaval vo svojom dome tri ženy, sa v piatok priznal k obvineniam z únosov a znásilnení. Vyhne sa tak možnému odsúdeniu na smrť a dostane doživotie bez možnosti podmienečného prepustenia, informovala agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Prokuratúra na súdnom pojednávaní súhlasila, že nebude pre Ariela Castra (53) žiadať trest smrti. Na základe dohody o priznaní viny sa v prípade nebude konať proces, čo ušetrí trojicu žien od traumatického vypovedania o týraní.

Tri ženy zmizli vo štvrti, v ktorej žil aj Castro, v rokoch 2002 až 2004, keď mali 14, 16 a 20 rokov. Všetky prijali ponuku Castra, že ich zvezie. Páchateľ pôvodom z Portorika ostal priateľom rodiny jednej z nich a dokonca sa zúčastnil na spomienkových podujatiach.

Amanda Berryová (27), Gina DeJesusová (23) a Michelle Knightová (32) unikli z Castrovho domu tento rok 6. mája po tom, ako jedna z nich vykopla časť dverí a privolala susedov na pomoc. Zachránili tiež šesťročnú dcéru Berryovej, ktorú s ňou splodil Castro. Toho zadržali niekoľko hodín neskôr. Castro na piatkovom pojednávaní po prvý raz hovoril podrobnejšie o svojich činoch. Vyhlásil, že sám bol v detstve obeťou sexuálneho zneužívania a zápasil so sexuálnou posadnutosťou. Nevyjadril však žiadnu ľútosť. Podľa vlastných slov si tiež uvedomuje, že na základe dohody už nikdy nevyjde z väzenia. Castro priznal vinu v prípade 937 z 977 bodov obžaloby vrátane únosu troch žien a malého dievčaťa, stovkám prípadov znásilnenia a ublíženia na zdraví, ako aj dvom vraždám s priťažujúcimi okolnosťami súvisiacimi s obvineniami, že udieral a nechal hladovať Knightovú, pokým nepotratila.

Výšku trestu vynesie súd oficiálne vo štvrtok 1. augusta. Na základe dohody by malo ísť o doživotie bez podmienečného prepustenia plus 1000 rokov väzenia. Okresný prokurátor novinárom povedal, že dom, v ktorom Castro zadržiaval ženy, zbúrajú a využijú na to peniaze skonfiškované páchateľovi. Trojica žien vo vyhlásení vyjadrila úľavu nad priznaním viny a doživotím pre Castra. Požiadala tiež opätovne o zachovanie súkromia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies