Argo získal podľa očakávania troch Oscarov, tromfol ho Pí a jeho život

NETKY.SK • 25 Február 2013, 12:29 • 2 min
Argo získal podľa očakávania troch Oscarov, tromfol ho Pí a jeho život

Argo získal podľa očakávania troch Oscarov, tromfol ho Pí a jeho život - Kultúra Filmy Argo, Pí a jeho život a muzikál Les Misérables dominovali 85. ročníku udeľovania cien americkej filmovej akadémie, ktoré sa konalo v noci nadnes v Dolby Theatre v Los A

slovakia

left justify in out

img

Filmy Argo, Pí a jeho život a muzikál Les Misérables dominovali 85.ročníku udeľovania cien americkej filmovej akadémie, ktoré sa konalo v noci nadnes v Dolby Theatre v Los Angeles.

Výsledky hlasovania akademickej poroty, ktorá každoročne udeľuje prestížne filmové ceny Oscar, boli také predvídateľné, že jediným prekvapením galavečera bolo, keď kategóriu najlepší film v priamom vstupe z washingtonského Bieleho domu uviedla prvá dáma USA Michelle Obamová. Cenu potom odovzdával herec Jack Nicholson.

Najlepším filmom sa stal psychologický thriller Argo o tom, ako Hollywood pomohol CIA pri záchrane šiestich Američanov počas iránskej krízy, ktorý nakrútil Ben Affleck.

Argo síce získal troch Oscarov - za najlepší film, najlepší adaptovaný scenár a najlepší strih, ale v počte pozlátených sošiek nad ním vyhral film Pí a jeho život, ktorý porota ocenila ako najlepší v štyroch kategóriách.

Sošku za najlepší mužský herecký výkon si podľa očakávania odniesol britský herec Daniel Day-Lewis za stvárnenie postavy legendárneho a mýtmi opradeného prezidenta Spojených štátov Abrahama Lincolna v rovnomennom filme režiséra Stevena Spielberga. Vďaka tomuto oceneniu sa Day-Lewis stal prvým hercom v dejinách, ktorý získal troch Oscarov v kategórii najlepší mužský herecký výkon.

V kategórii najlepší ženský herecký výkon bola súťaž napínavejšia, okrem iného aj vzhľadom na vekové rozpätie uchádzačiek - najmladšia bola deväťročná Quvenzhané Wallis (Beasts of the Southern Wild) a najstaršia Emmanuelle Riva (Amour), ktorá sa v deň udeľovania Oscarov dožila 86 rokov.
Oscara si napokon odniesla Jennifer Lawrenceová za stvárnenie mladej vdovy-nymfomanky vo filme Silver Linings Playbook. Ako uvádzajú agentúry, Lawrenceová bola taká rozrušená, že na schodoch vedúcich k pódiu sa potkla a spadla. Neštandardnú situáciu však zvládla s prehľadom a s pomocou kolegu vstala a na pódiu si na vlastný účet zavtipkovala.

Oscara za najlepšiu réžiu si odnáša Ang Lee za snímku Pí a jeho život. Kritici uvádzajú, že tento film, ktorého hlavným hrdinom je počítačom vytvorený bengálsky tiger a prostredie je tiež vytvorené pomocou najnovšej počítačovej animácie, je príkladom technickej zručnosti. Porota ho ocenila aj ďalšími troma Oscarmi: v kategórii najlepšia fotografia, najlepšie špeciálne efekty a najlepšia filmová hudba.

Najlepšou herečkou vo vedľajšej úlohe sa stala Anne Hathawayová za postavu padlej Fantiny v muzikáli Les Misérables, kým v mužskej kategórii si Oscara odniesol rakúsky herec Christoph Waltz, ktorého režisér Quentin Tarantino angažoval do filmu Divoký Django.

Tarantino tiež z oscarového večera neodišiel naprázdno - získal sošku za najlepší pôvodný scenár.

Najlepším zahraničným filmom sa stala snímka Amour rakúskeho režiséra Michaela Hanekeho, ktorý si odniesol prestížnu cenu aj z vlaňajšieho filmového festivalu v Cannes.

V kategórii najlepšia pieseň vyhrala Skyfall z rovnomenného filmu.

Cenu za najlepšie kostýmy si odnáša film Anna Kareninová, nakrútený podľa rovnomenného románu Leva Nikolajeviča Tolstého. V kategórii najlepší animovaný film vyhrala dobrodružná snímka Brave zo štúdia Pixar, ktoré si od zaradenia tejto kategórie odnieslo už sedem z 12 udelených Oscarov.

Ako najlepší dlhometrážny dokumentárny film porota ocenila hudobný portrét Searching for Sugar Man o tom, ako dvaja juhoafrickí hudobní fanúšikovia pátrajú po osude uznávaného autora piesní a speváka Sixta Rodrigueza, ktorý po nahraní dvoch albumov v 70. rokov zmizol a zomrel za zvláštnych okolností.

Slávnostné vyhlasovanie cien americkej filmovej akadémie uvádzal toho roku Seth MacFarlane.
Day-Lewis získal Oscara za stvárnenie Abrahama Lincolna

Daniel Day-Lewis dnes vyhral Oscara v kategórii herec v hlavnej úlohe za svoje mimoriadne autentické stvárnenie amerického prezidenta Abrahama Lincolna v historickom filme Stevena Spielberga. 

Day-Lewis sa tak stal prvým hercom, ktorému sa podarilo získať toto prestížne ocenenie v danej kategórii trikrát: v roku 1990 za rolu vo filme Moja ľavá noha a Čierna krv v roku 2008.

Britský herec sa pripravoval na úlohu Abrahama Lincolna rok a v roli Lincolna vystupoval nepretržite počas celej doby nakrúcania. 
Christoph Waltz získal Oscara za postavu vo filme Divoký Django
Christoph Waltz má dôvod byť vďačný Quentinovi Tarantinovi, keďže dnes získal svojho už druhého Oscara v kariére za účinkovanie v Tarantinovom filme, tentoraz za postavu uhladeného lovca ľudí vo filme Divoký Django. 

Waltz získal svoju prvú Zlatú sošku za stvárnenie nacistu Hans Landu vo vojnovom filme Nehanební bastardi z roku 2009 z réžie Tarantina. Oba Oscary za tieto role - v roku 2010 i dnes - vyhral v kategórií najlepší herec vo vedľajšej úlohe.

Slávnostné vyhlasovanie cien americkej filmovej akadémie uvádzal Seth MacFarlane. 


Najlepším dokumentárnym filmom sa stal Searching for Sugar Man

Film Searching for Sugar Man švédskeho režiséra Malika Bendjelloula získal Oscara v kategórii dlhometrážny dokumentárny film.

Film zachytáva príbeh uznávaného, no takmer zabudnutého hudobníka z Detroitu Rodrigueza, ktorý sa vytratil z verejného života krátko po nahraní svojho albumu v 70. rokoch a nečakane získal verných fanúšikov v Južnej Afrike. 

Medzi ďalšími nominovanými filmami boli tituly 5 Broken Cameras, The Gatekeepers, How to Survive a Plague a The Invisible War. 

Spôsob hlasovania v kategórii dokumentárnych filmov sa tento rok mierne pozmenil tak, aby sa obmedzil počet nominácií málo známych filmov a aby jednotlivé nominácie mohla posudzovať väčšia skupina režisérov.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona