Argentínsky Senát hlasoval proti legalizácii interrupcií

NETKY.SK • 9 August 2018, 09:05 • 2 min
Argentínsky Senát hlasoval proti legalizácii interrupcií

BUENOS AIRES - Argentínsky Senát odmietol vo štvrtok návrh zákona, ktorý by legalizoval umelé prerušenie tehotenstva do jeho 14. týždňa.

slovakia

left justify in out

Výsledok hlasovania prišiel po 15-hodinovej rozprave, kým za legalizáciu interrupcií sa vyslovilo 31 a proti bolo 38 poslancov. Davy stúpencov i odporcov návrhu zákona napriek silnému dažďu sledovali priebeh rozpravy na veľkoplošných obrazovkách nainštalovaných pred budovou Kongresu v Buenos Aires.

 

Predmetná otázka rozdelila rodnú krajinu pápeža Františka. Dolná komora Kongresu totiž toto opatrenie už v júni prijala a konzervatívny argentínsky prezident Mauricio Macri zároveň naznačil, že by ho aj podpísal.

 

Na podporu legalizácie interrupcií v Argentíne vyšli v stredu do ulíc stovky ľudí aj v Mexiku a Kostarike.

 

Argentína v súčasnosti povoľuje umelé prerušenie tehotenstva výlučne v prípade znásilnenia či ohrozenia života a zdravia ženy alebo dieťaťa. Podľa odhadov ministerstva zdravotníctva sa však napriek tomu v Argentíne každoročne vykoná viac než 350.000 nelegálnych interrupcií. Zhruba 50.000 žien ročne hospitalizujú so zdravotnými komplikáciami po takýchto zákrokoch.

 

V prípade vykonania zákroku sú okrem lekárov trestne stíhané aj ženy, ktoré ho podstúpia. Medzi rokmi 2007 a 2016 odsúdili v súvislosti s nelegálnymi interrupciami v krajine 63 ľudí.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies