Argentínsky prezident Macri zopakoval územný nárok krajiny na Falklandy

NETKY.SK • 3 Apríl 2016, 16:31 • 2 min
Argentínsky prezident Macri zopakoval územný nárok krajiny na Falklandy

BUENOS AIRES - Argentína si v sobotu pripomenula výročie svojej invázie v roku 1982 na Falklandské ostrovy, čo viedlo k vojne s Britániou.

slovakia

left justify in out

Hoci bola vtedy v Argentíne pri moci vojenská junta, terajší prezident Mauricio Macri v sobotu zopakoval, že si jeho krajina robí územné nároky na Falklandy.

 

"Tieto ostrovy, s ktorými sa spája tak veľa spomienok, patria nám," napísal na Facebooku. "Vrátime sa tam, s využitím moci dialógu, pravdy a spravodlivosti," citovala ho dnes tlačová agentúra DPA.

 

Falklandy ležia si 400 kilometrov od argentínskeho pobrežia a v Južnej Amerike sú známe pod názvom Malvíny. Od roku 1833 sú zámorským územím Spojeného kráľovstva v Atlantickom oceáne, teda britskou kolóniou, Argentína však nad nimi sústavne požaduje svoju zvrchovanosť.

 

Po argentínskej invázii v roku 1982 dorazili na ostrovy o pár týždňov britské námorné sily a po krátkom vojenskom konflikte, v ktorom zahynulo 649 Argentínčanov, 255 Britov a traja ostrovania, súostrovie hravo dobylo.

 

Minulý týždeň Komisia OSN pre hranice kontinentálneho šelfu (CLCS) konštatovala, že Falklandy ležia v námorných vodách Argentíny, čím otvorila staré rany vo vzťahoch Británie a tejto juhoamerickej krajiny. Britský premiér David Cameron v utorok odmietol toto rozhodnutie komisie OSN, ktoré rozširuje územné vody Argentíny v južnej časti Atlantického oceánu o 35 percent.

 

Argentínska ministerka zahraničných vecí Susana Malcorrová ho naopak privítala. Zdôraznila, že sa týka "politicky, ekonomicky a strategicky významnej oblasti".

 

Macriho vláda vyzdvihla rozhodnutie komisie OSN ako "historickú udalosť".

 

Podľa Británie však ide o právne nezáväzné rozhodnutie, ktoré má odporúčací charakter. Londýn zdôraznil, že obyvatelia Falklánd si valnou väčšinou hlasov želajú zostať zámorským územím Británie, čo vyjadrili v referende v roku 2013.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona