Argentínsky parlament zrušil tajnú službu Secretaría de Inteligencia

NETKY.SK • 26 Február 2015, 14:00 • 2 min
Argentínsky parlament zrušil tajnú službu Secretaría de Inteligencia

BUENOS AIRES - Argentínsky Kongres schválil zákon, ktorým po 69 rokoch zrušil tajnú službu Secretaría de Inteligencia. Tú nahradí nová federálna tajná služba, ktorú bude podliehať parlamentu. Informovala o tom dnes BBC.

slovakia

left justify in out

Poslanci dolnej komory argentínskeho parlamentu zákon o zrušení tajnej služby schválili pomerom hlasov 171 k 71. Senát ho schválil už predtým.

 

Návrh na ukončenie činnosti doterajšej tajnej služby predložila parlamentu prezidentka Cristina Fernándezová po smrti špeciálneho prokurátora Alberta Nismana, ktorého našli mŕtveho v januári.

 

Kirchnerová obvinila jedného z agentov tajnej služby z toho, že Nismanovi, ktorý viedol vyšetrovanie proti nej a ministrovi zahraničných vecí Héctorovi Timermanovi, poskytoval zavádzajúce informácie.

 

Nismana našli mŕtveho za záhadných okolností doma v kúpeľni v kaluži krvi 18. januára - deň predtým, ako mal vypovedať v Kongrese o svojich zisteniach a obvineniach voči Fernándezovej. Mal už vypracovanú 289-stranovú žalobu na ňu a Timermana.

 

Nisman tvrdil, že prezidentka kryla iránskych predstaviteľov zapletených do bombového útoku na židovské centrum v Buenos Aires z roku 1994, pri ktorom prišlo o život 85 ľudí. Prokurátor vyhlasoval, že prezidentka sľúbila milosť a slobodu iránskym organizátorom útoku výmenou za veľmi potrebné dodávky ropy od Iránu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies