Argentínsku exprezidentku predvolali na súd v novej korupčnej kauze

NETKY.SK • 14 August 2018, 09:00 • 2 min
Argentínsku exprezidentku predvolali na súd v novej korupčnej kauze

Buenos Aires- Bývalá argentínska prezidentka Cristina Fernándezová Kirchnerová v pondelok na súde v Buenos Aires odmietla najnovšie obvinenia z korupcie, ktoré začiatkom augusta zverejnil denník La Nación a majú sa týkať mnohých bývalých politikov a podnikateľskej elity.

slovakia

left justify in out

Fernándezová na súde odmietla vypovedať. Namiesto bolo prečítané jej písomné vyhlásenie, v ktorom uviedla, že obvinenia federálneho sudcu Claudia Bonadia, ktorý ju predvolal, sú nepravdivé a politicky motivované.

 

Kirchnerová mala vo svojich rezidenciách prijímať miliónové úplatky od stavebných firiem. Dialo sa to v rokoch 2005-2015 počas jej vlády a vlády jej manžela Néstora Kirchnera.

 

Podľa prokuratúry má ísť v prepočte o asi 140 miliónov eur.

 

Základom vyšetrovania sú dôkladné záznamy o platbách vyhotovené šoférom, ktoré bol za ne zodpovedný. Od prepuknutia škandálu bolo zadržaných 15 vládnych zamestnancov a šéfov stavebných firiem.

 

Korupciu doteraz priznalo osem podnikateľov.

 

Kirchnerová bola prezidentkou od decembra 2007 do decembra 2015. Ako senátorka má imunitu a tak jej nehrozí väzenie, ale môže byť trestne stíhaná.

 

Kirchnerová je tiež obvinená z prania špinavých peňazí, možného nelegálneho obohacovania a podvodu.

 

Vlani v decembri sudca Bonadio požiadal Senát, aby exprezidentku zbavil imunity a umožnil jej obvinenie z velezrady za údajné krytie úlohy Iránu v bombovom útoku z roku 1994 na židovské centrum v Buenos Aires, pri ktorom prišlo o život 85 ľudí.

 

Išlo o najhorší teroristický útok v dejinách Argentíny. Bonadio avizoval, že sa v nadchádzajúcich dňoch rozhodne, či opäť požiada zákonodarcov o zrušenie imunity Kirchnerovej.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Petra new

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona