Argentínsku exprezidentku Fernándezovú obvinili zo sprenevery štátnych peňazí

NETKY.SK • 14 Máj 2016, 06:34 • 2 min
Argentínsku exprezidentku Fernándezovú obvinili zo sprenevery štátnych peňazí

BUENOS AIRES - Bývalú argentínsku prezidentku Cristinu Fernándezovú obvinili v piatok zo sprenevery štátnych peňazí pri obchodovaní s americkými dolármi, ktoré vykonávala argentínska centrálna banka počas pôsobenia jej vlády. Tá podľa federálneho sudcu Claudia Bonadia nechávala v záujme udržania kurzu argentínskeho pesa predávať doláre pod trhovú hodnotu, informuje agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Uvedeným konaním vznikla štátu škoda v približnej výške 5,2 miliardy dolárov a došlo tiež k prudkému poklesu rezerv centrálnej banky, vyhlásil sudca s tým, že by to nebolo možné bez Fernándezovej súhlasu. Bývalá prezidentka popiera akékoľvek pochybenie a tvrdí, že je obeťou politického prenasledovania. Proti piatkovému rozhodnutiu súdu sa môže odvolať.

 

Z rovnakého zločinu ako Fernándezovú obvinili aj bývalého ministra hospodárstva Axela Kicillofa, bývalého prezidenta centrálnej banky Alejandra Vanoliho a ďalších 12 bývalých štátnych činiteľov. V prípade usvedčenia im hrozí trest 5-20 rokov odňatia slobody.

 

Fernándezová uvoľnila prezidentské kreslo vlani v decembri po ôsmich rokoch vo funkcii. Ešte v apríli ju obvinila prokuratúra z prania špinavých peňazí.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies