Argentínskeho exprezidenta súdia za marenie vyšetrovania krvavého útoku na židov

NETKY.SK • 7 August 2015, 08:44 • 2 min
Argentínskeho exprezidenta súdia za marenie vyšetrovania krvavého útoku na židov

BUENOS AIRES - Bývalého argentínskeho prezidenta Carlosa Menema začali dnes spolu s ďalšími 12 osobami súdiť za údajné marenie vyšetrovania bombového útoku spred vyše 21 rokov, ktorého terčom bolo židovské spoločenské stredisko v Buenos Aires.

slovakia

left justify in out

Argentínske orgány dlhodobo tvrdia, že za teroristickým činom stál Irán a militantná skupina Hizballáh, doteraz však nikoho nedokázali usvedčiť, čo podľa agentúry AP mnohí Argentínčania vnímajú ako symbol neschopnosti a skorumpovanosti súdnictva vo svojej krajine. Cieľom procesu by mali byť odpovede na otázky, ako a prečo mohli Menem spolu s ďalšími obvinenými brániť vo vyšetrovaní, informuje AP.


Útok z 18. júla 1994 si vyžiadal 85 mŕtvych, ako aj niekoľko stoviek zranených, a stal sa tak najkrvavejším svojho druhu v argentínskych dejinách.


Dnes 85-ročný Menem, ktorý bol prezidentom v rokoch 1989 až 1999, sa na prvé pojednávanie nedostavil. Politik pochádzajúci z rodiny prisťahovalcov zo Sýrie je v súčasnosti senátorom, pričom zastupuje svoju rodnú provinciu La Rioja. Podľa vyjadrenia právnika Rodriga Bordu zastupujúceho rodiny mnohých z obetí útoku jeho prítomnosť v úvodnej časti procesu nie je nutná, neskôr však bude povinný vypovedať.


Očakáva sa, že súd potrvá niekoľko mesiacov. Okrem exprezidenta sú medzi obvinenými v danej kauze dvaja bývalí prokurátori, ako aj bývalý vysoký predstaviteľ spravodajskej služby, bývalí policajti, jeden z vodcov židovskej obce či mechanik, ktorý vlastnil auto naložené výbušninami. V prípade usvedčenia môžu stráviť vo väzení tri až 15 rokov.


Argentínska verejnosť sa začala opäť zaujímať o údajné zakrývanie zapojenia Iránu do útoku z roku 1994 po tom, ako dnes už nežijúci prokurátor Alberto Nisman v tejto súvislosti obvinil súčasnú prezidentku Cristinu Fernándezovú. Nismana v januári našli zastreleného vo svojej kúpeľni, čo v Argentíne vyvolalo masové



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona