Argentínska prezidentka absolvovala operáciu hlavy

NETKY.SK • 8 Október 2013, 18:20 • 2 min
Argentínska prezidentka absolvovala operáciu hlavy

BUENOS AIRES - Argentínska prezidentka Cristina Fernándezová dnes absolvovala operáciu hlavy, pri ktorej jej lekári odsali z lebečnej dutiny krvný výron tlačiaci na mozog. Ukončenie operácie oznámil guvernér Buenos Aires Daniel Scioli, ktorý podľa agentúry Associated Press povedal, že sa prezidentka zotavuje z anestézie v jednej zo špičkových kardiologických kliník metropoly, v nemocnici Fundación Favaloro. Nemocnica zatiaľ ukončenie operácie neoznámila.

slovakia

left justify in out

Lekári sa v nedeľu rozhodli operovať 60-ročnú hlavu štátu po tom, ako sa dva mesiace po nevysvetlenom zranení hlavy zhoršil jej zdravotný stav.
"Dostali sme prvú správu o tom, že prezidentka je vonku z operačnej sály a zotavuje sa z anestézie," oznámil guvernér. "Teraz čakáme na správu lekárov," dodal s tým, že prezidentke želá rýchle uzdravenie.

Subdurálny hematóm mohol vzniknúť 12. augusta, kedy si prezidentka pri páde udrela hlavu, hoci lekári vtedy vyhlásili, že je v poriadku, povedal jej hovorca. Krvný výron v mozgových obaloch zapríčinený traumatickým poranením mozgu, vyšiel najavo až po sobotňajšom opätovnom vyšetrení, keď Fernándezová opäť vyhľadala lekársku pomoc kvôli nepravidelnému srdečnému rytmu a náhlym bolestiam hlavy.

Fernándezová, ktorá pred šiestimi rokmi vystriedala vo funkcii svojho veľmi populárneho manžela, je dominantnou osobnosťou argentínskej politiky a jej neočakávaná operácia tri týždne pred parlamentnými voľbami (27. októbra) ju zastihla uprostred predvolebnej kampane. Výkonné právomoci odovzdala pred operáciou viceprezidentovi Amadovi Boudovi, vláda však nezverejnila rozsah právomocí, ktoré mu zverila. Kritici debatovali, ako dlho môže zostať pri moci počas jej rekonvalescencie bez toho, aby to musel schváliť Kongres.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies