Argentíne hrozí platobná neschopnosť

NETKY.SK • 19 Jún 2014, 13:23 • 2 min
Argentíne hrozí platobná neschopnosť

BUENOS AIRES - Argentíne hrozí platobná neschopnosť. Krajina totiž tvrdí, že nemôže vyrovnať záväzky splatné 30. júna, a to kvôli rozhodnutiu amerického súdu, ktorý jej nariadil zaplatiť staré dlhy voči dvom hedžovým fondom. Informovali o tom agentúry Reuters a portál Spiegel Online.

slovakia

left justify in out

Argentínske ministerstvo hospodárstva uviedlo, že nemôže zaplatiť splátky, ktoré majú byť vyrovnané do konca mesiaca bez toho, aby zároveň nezaplatilo dlhy vo výške 1,4 miliardy USD (1,03 miliardy eur) požadované dvoma americkými hedžovými fondmi, ktoré nesúhlasili s reštrukturalizáciou dlhu, keďže platby sa realizujú cez New York. Argentína odmieta zaplatiť týmto hedžovým fondom. Ozvať by sa totiž mohli aj majitelia ďalších dlhopisov v celkovej hodnote 15 miliárd USD, čo by Argentína nemohla zaplatiť bez rizika bankrotu. Ak však krajina nezaplatí najbližšie splátky ostatných dlhov, dostane sa oficiálne do platobnej neschopnosti.

 

Argentíne skomplikovalo situáciu rozhodnutie Najvyššieho súdu USA. Ten odmietol odvolanie argentínskej vlády v kauze splácania dlhu skupine veriteľov, ktorí sa po štátnom bankrote krajiny v roku 2002 nepripojili k projektu reštrukturalizácie jej dlhu. V platnosti teda ostáva verdikt nižšej inštancie z minulého roka, podľa ktorého musí Argentína najskôr vyplatiť týchto veriteľov a až potom pokračovať vo vyplácaní investorov, ktorí sa s ňou dohodli na reštrukturalizácii dlhu.

 

K dohode v rokoch 2005 a 2010 pristúpilo vyše 92 % veriteľov. Tí súhlasili s odpísaním 75 % z hodnoty pôvodného dlhu a dali tak Argentíne čas na zotavenie ekonomiky.

 

Nespokojní investori, ktorí program reštrukturalizácie odmietli, žiadajú od Argentíny vyplatiť plnú hodnotu dlhopisov. Na čele tejto skupiny sú hedžové fondy NML a Aurelius Capital Management.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies